top of page

Lisa och Desirée om hållbarhet

Utbildning TAG:

Namn:

Tidigare utbildning/-ar:

Mönsterkonstruktör/Direktris 200p

Lisa & Desirée

Lisa - Mönsterkonstruktion med sömnad, BAS 40v
Textil Design på Gamleby fhsk

Desirée - Textilekonom på Textilhögskolan
Design Sömnad på Forsa fhsk

Varför sökte ni Mönsterkonstruktör/Direktris på Tillskärarakademin i Göteborg och varifrån kommer ert intresse för mönsterkonstruktion?
Vad vill ni göra efter examen?

Lisa - Jag vill jobba med kläder men vill inte vara den som designar plaggen då jag blir stressad av att vara kreativ på beställning. Däremot är jag bra på att hjälpa och som mönsterkonstruktör/direktris kommer jag att ha en tydlig expertis att tillföra till teamet. Jag ser utbildningen som ett startsteg men tänker att jag senare vill vidare och bredda min kompetens.

Desirée- Jag har alltid sytt kläder men inte helt förstått hur det hänger ihop. Jag är textilekonom i grunden men kände att jag ville göra något mer praktiskt. Jag gillar logiken i mönsterkonstruktion och medans jag läste en kurs i mönsterkonstruktion på Textilhögskolan kände jag att det klickade till och att jag kunde se vad som sker med plagget tredimensionellt när jag gör ändringar i konstruktionen. Anledningen att jag sökte Mönsterkonstruktör/Direktris är att jag vill kunna jobba mer med produktutveckling och utbildningen ger mig den kompetens jag behöver.

Lisa – Jag vill se ökad transparens och att företag flyttar hem delar av sin produktion för att minska onödiga transporter och långa produktionsled.

Desirée – Vi behöver se höjda priser och produkter med längre livslängd. Företagen ska ta ansvar för sin produktion och ge sina kunder den information och kunskap som behövs för att göra medvetna och hållbara val. Att göra folk medvetna om vem som betalar det verkliga priset för billiga produkter med kort livslängd hade förhoppningsvis fått folk att sluta shoppa som de gör idag. Samtidigt tror jag att många företag kommer att få problem med lönsamheten vid en omställning, särskilt de vars affärsidé är billig kvantitet.

Lisa – Det finns idag en stor resurs som består av redan producerade kläder, som vi måste börja använda oss av istället för att bara producera nytt. En av de stora utmaningarna ligger i att ändra sättet vi ser på kläder.

Desirée - Det kommer att krävas både politisk och ekonomisk styrning för att få till en förändring och det borde bli hårdare lagar mot Greenwashing. Produktionskedjan ska präglas av ärlighet och transparens så att både företag och konsumenter kan följa hela livscykeln för en produkt.

Vilka förändringar skulle ni vilja se hos dagens aktörer/företag i branschen och vad tror ni blir de största utmaningarna?

Lisa – Jag vill jobba ett tag och skaffa mig erfarenhet, men sedan vill jag plugga vidare. Jag vet inte riktigt vad men jag vill få en större förståelse och gärna rikta in mig mot hållbarhet och remake.

Desirée – Jag vill jobba med produktutveckling inom sport och idrott. Det är ett område där plaggen har en tydlig funktion och där det är mycket arbete med passform.

Skulle ni rekommendera andra att studera på Tillskärarakademin i Göteborg?

Lisa - Ja, jag skulle rekommendera andra att gå utbildningen Mönsterkonstruktör/Direktris. Det är mycket praktiskt arbete och väldigt bra lärare.

Desirée - Ja! Det är en bra utbildning och jag tycker att det är jättebra att vi har praktik/LIA. Eftersom utbildningen bara är ett år går den dessutom att kombinera med andra utbildningar för att skapa en bredare kompetens.

Hållbarhet är en viktig fråga för er. Hur tänker ni att ni kan bidra till en mer hållbar bransch i er framtida yrkesroll?

Lisa - Som mönsterkonstruktör/direktris har jag möjlighet att påverka genom att skapa plagg med god passform och genomtänkt konstruktion och som människor vill använda länge. Jag tror att den övergripande förändringen på ett företag som vill jobba mer hållbart måste komma uppifrån men att som anställd på ett företag göra det man kan med sina resurser och sin kompetens är viktigt.

Desirée – Precis, och genom bra konstruktion och läggbilder (hur mönsterdelarna läggs ut på tyget) kan man minimera tygspill vid produktion. Sedan beror det på företaget man jobbar på hur mycket inflytande man har och hur mycket man kan vara med och påverka företagets utveckling.

bottom of page