top of page

VÅR HISTORIA

Efter ett händelserikt liv runt om i Europa bestämde sig Elsa Harms-Kron för att flytta till Göteborg 1947 och starta en filial till Stockholms Tillskärarakademi. Det var en optimistisk tid, andra världskriget var slut och nu var allt möjligt. Elsa brann för en sak som hon formulerade i en mening: Att bidra till sömnadsyrkenas förkovran.

 

Hon var definitivt rätt kvinna för detta kall. Redan under 20-talet hade Elsa flyttat till ett optimistiskt och kreativt bubblande Paris för att skaffa sig en gedigen utbildning i mönsterkonstruktion. Där inspirerades hon av den tidens experimentella och liberaliserande mode, men också av det klassiska hantverket.

Hon fortsatte sedan till Wien som också var en kreativ kittel under trettiotalet. Sedan dess har Elsa, alla lärare och studenter inspirerats av samtidens strömningar och tolkat detta i mode. Många studenter har påverkat vår syn på skrädderiet och modet genom åren.

1969 övertogs utbildningen av något som kallades Statens institut för Företagsutveckling. År 1974 grundade Elsa Harms-Kron och Allan K. Petersson Stiftelsen Tillskärarakademin i Göteborg. Återigen en tid då allt var tillåtet, men alltid tillsammans med andra. Det var kollektivet framför individualism.

Samtidigt höll Elsa hårt i traditionerna och värnade om den individuella skickligheten och kärleken till hantverket. Kanske var det vid den här tiden som skolans unika särprägel tog form.

Att utbildningarna byggdes ut i både längd och antal i slutet av 1980-talet och blev både studieförberedande och yrkesinriktade påverkade knappast skolans själ, det förstärkte snarare skolans position som en eftertraktad utbildning.

Vi är stolta över vår fina tradition. Det är en kraft i vår ständiga utveckling med samtiden.

bottom of page