top of page

Scenkostym och historiska dräkter

400 YH-POÄNG

YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING

Skapa specialplagg och tidstypiska dräkter anpassade för scenens villkor

UNIK UTBILDNING

Det här är Sveriges enda utbildning med specialinriktning på scenkostym och historiska dräkter för scenens villkor, för dig som vill arbeta med kostymdesign och tillverkning för t ex filmproduktioner, teatrar och operor.

 

VAD DU KOMMER LÄRA DIG

På utbildningen kommer du att lära dig att tolka skisser, rita och anpassa mönster och sy historiska dräkter för både dam och herr. Vi startar inifrån med underkläder som korsetter, underkjolsstativ, underkjolar, skjortor och jobbar oss sedan utåt. Du kommer att sy alla plagg som hör till en färdig kostym såsom kjol, byxa, väst, kavaj och dräktjacka, Du kommer även att få tillverka exempelvis historiska hattar och skor till dina kostymer. Under utbildningen kommer du att få inblick i andra hantverk och specialområden som har anknytning till scenen t ex stoppning och vaddering, uniform, tutu, färgning, patinering, smink och mask.

FÖRKUNSKAPER

För att söka denna utbildning krävs goda kunskaper i sömnad och mönsterkonstruktion. Du ska också ha ett stort intresse för historiska dräkter och hur man skapar kostymer för scenens villkor. I utbildningen ingår 12 veckors praktik / LIA i sömnadsateljén på någon av landets teatrar eller operahus vilket är en viktig del av studierna.

EFTER EXAMEN

Scenkostym och historiska dräkter är en specialiserad och unik utbildning som saknar motstycke i Sverige. När du är klar efter två år har du mycket goda kunskaper för att jobba i en kostymateljé. Du kan arbeta inom teater, opera, dans eller filmindustri. Många startar eget och arbetar som frilansande kostymör eller gör karriär utomlands.

 

KREATIVT OCH OMVÄXLANDE

Att jobba professionellt med scenkostym och historiska dräkter för teater, dans och film är ett otroligt kreativt yrke som både kräver hantverksskicklighet och problemlösning. Denna utbildning kommer att ge dig en bred bas och unik spetskompetens för framtida utmaningar inom yrket.

Utbildningens namn

Scenkostym och historiska dräkter

400 poäng

 

Omfattning 

2 år, heltid

 

Sista ansökningsdatum

15 april 2024

 

Läsårsstart

19 augusti 2024

 

Behörighet

Grundläggande behörighet

 

Krav på särskilda förkunskaper

Gymnasieexamen från Hantverksprogrammet, Textil Design eller motsvarande kunskaper från annan utbildning.

 

Studieort

Göteborg

Studiemedelsberättigad

Ja (B1), Mer information på CSN:s hemsida.

 

Materialkostnad

Alla våra YH-utbildningar med statsbidrag är kostnadsfria. Du betalar själv för litteratur och annat studiematerial, precis som på en högskoleutbildning. Grundmaterial ingår i utbildningen.

 

Särskilt pedagogiskt stöd

Myndigheten för yrkeshögskolan kan bevilja ekonomiskt stöd till utbildningsanordnaren som avser pedagogiska insatser för dig med funktionsnedsättning, så kallat särskilt pedagogiskt stöd. 

 

Frågor och svar

Du når oss på telefon 031-15 22 75 eller på info@tillskararakademin.se

 

Utbildningsform

Yrkeshögskoleutbildning under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan

bottom of page