top of page

ALUMN: SCENKOSTYM OCH HISTORISKA DRÄKTER

ELLINOR LANDAL

Ellinor skapar magisk rekvisita till TV och film

Tillsammans med sin make Robin driver Ellinor företaget Artisarium som specialiserar sig på att skapa magisk rekvisita för scen, film och TV. Senast beundrade vi Artisariums skapelser i Trolltider: Legenden om Bergatrollet på SVT. Kanske har du också skymtat deras fantastiska verk i TV-programmet Masked Singer eller Lasse-Majas detektivbyrå?

Hur kom det sig att du sökte dig till utbildningen Scenkostym och Historiska dräkter? 

 

Jag hade sett sett en dokumentär om kostymavdelningen på Kungliga Operan och det fick mig att inse att det var det här jag skulle jobba med.

 

Vad har du gjort sedan examen 2018?

 

Direkt efter examen drog jag min klasskamrat, som blivit en nära vän, för att arbeta på sömnadsateljén på High Chaparral. Där lärde vi oss allt ifrån att förse parkens anställda med korrekta kläder, till snabba lagningar – och hur historisk sömnad möter modern funktion. Jag gjorde två säsonger på »Chappen«.

I slutet av 2018 fick jag kontakt med Backa Teater på Lindholmen och gjorde min första produktion som kostymmästare direkt efter årsskiftet. Jag trivdes så bra att jag sedan dess alltid håller en lucka öppen i mitt schema under perioder då jag vet att de brukar behöva extrapersonal, vilket har skett flera gånger per år. 

Under Scenkostymutbildningen gjorde jag min praktik på GöteborgsOperan. Tack vare den ingången och min specialkompetens inom läder/skinn/päls från Stenebyskolan så  erbjöds jag ett vikariat som produktionsansvarig på sko- och läderavdelningen under hela 2020. Sedan dess har jag återkommit till GöteborgsOperan, till och från, i varierande positioner på kostymavdelningen.  

Idag driver du eget tillsammans med din man. Hur kom det sig att ni startade Artisarium ihop?

 

Årskiftet 2019 sade min man tvärt upp sig från sitt kundtjänstjobb och började sin resa inom filmbranschen. Samtidigt beslöt vi oss för att starta företag tillsammans. 

 

Våren/sommaren 2021 jobbade vi båda med attribut på »Lassemajas detektivbyrå – Skorpionens Gåta«. Scenografen för projektet erbjöd oss att vara med och bygga kostymerna till Masked Singer och nu har vi precis avslutat vår tredje säsong med programmet och ser fram emot nästa. 2023 jobbade vi med års julkalender Trolltider. 

 

Grattis till den stora succén!
Hur ser den närmaste tiden ut?

 

Trots att kulturarbetare inte hör till de bäst betalda yrkeskategorierna så har vi haft så pass mycket att göra i företaget att vi kunnat köpa oss ett hus med tillhörande verkstadsbyggnad. Vi är just nu i färd med att flytta in vår verksamhet! 

MER OM ARTISARIUM

Missa inte parets underhållande Youtube-tutorials! Mer om Ellinor och Artisarium på deras hemsida. https://www.artisarium.com/

 

FÖRELÄSNING

Onsdagen den 24 januari kl 15, föreläser Ellinor Landal på Tillskärarakademin i Göteborg.

 

Öppet för alla i mån av plats.

Entré 40 kr (swishas till studentkåren vid ankomst)

bottom of page