top of page

Ida jobbar som Garment technician patternmaker

Ida-Rosvall-direktris.jpg

Namn: Ida Rosvall

Utbildning och examensår TAG:

Direktris 2018

Mönsterkonstruktion med Sömnad 2017

Annan utbildning/-ar:

Sömnad-Mode-Design på Fornby folkhögskola

Kandidat i folkhälsovetenskap

Yrke: Garment technician patternmaker/ Mönsterkonstruktör/Direktris

Berätta om vad du gjort efter att du studerade på Tillskärarakademin och vad du jobbar med idag?

Jag gjorde min praktik/LIA och mitt examensarbete på mönsteravdelningen på And Other Stories. Under praktiken fick jag ta mycket eget ansvar. Jag gjorde ändringar i mönster samt egna konstruktioner utifrån skisser och kommunicerade med produktion. Efter examen fick jag ett sommarvikariat där och när det tog slut började jag direkt att jobba på Nakd.

Beskriv hur en arbetsdag kan se ut för dig?

Jag börjar dagen med att kolla mailen. Ofta är det något som dykt upp och som behöver fixas akut. Sedan beror det lite på vad jag gjort dagen innan. Det kan vara att jag ska mäta plagg inför en fitting/avprovning på modell. Under en fitting på Nakd deltar jag som konstruktör tillsammans med inköpare och inköpsassistent. Det tar ca 45 min och vi provar av 8-10 plagg. Vi kollar främst på passformen och ibland lite på design. Det ska vara så effektivt som möjligt så ofta har jag kollat av att designen stämmer innan. Jag nålar och fotar av plagget på modell eller docka och lägger över bilderna på datorn. Sedan ritar och förklarar jag för leverantören vad som behöver ändras. Kommunikationen med leverantör sker främst med hjälp av bilder och måttlista.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag gillar verkligen mitt jobb. Jag har stort ansvar för mina produkter och möjlighet att påverka. På Nakd är det möjligt att snabbt gå från tanke till handling.

Jag vill jobba med womenswear, och tycker att det är roligt att göra kläder till kvinnor. Jag älskar mina kollegor på Nakd. Här jobbar så många grymma kvinnor och det är mycket stöttning och pepp oss emellan och man vill verkligen göra bra grejer.

 

Vad var det bästa du fick med dig från Tillskärarakademin?

Jag har fått med mig jättemycket mönsterkonstruktion. Både från Mönsterkonstruktion med sömnad och Direktris. Jag tycker att båda utbildningarna var rätt intensiva, vilket har känts som en bra förberedelse för att senare komma ut och jobba i branschen.

 

Jag har lärt mig att alltid våga fråga om det är något jag inte förstår och vikten av att bolla idéer och tankar kring passform med lärare, klasskamrater och kollegor. Att vara noggrann men inte heller för noggrann i arbetet med passform. Det ska såklart bli bra men samtidigt vara tidseffektivt. Det har varit jättebra att verkligen ha fått arbeta i konstruktionsprogrammen.

Vilket tips skulle du vilja ge till de studenter som går på Tillskärarakademin idag?

Våga ta plats och ställa frågor. Om det är något man känner att man inte klarar av eller hinner färdigt med så säg till och be om hjälp.  Vara beredd att ta ansvar och att under praktik/LIA ta initiativ och inte vänta på att någon annan ska lägga arbetsuppgifter i knät på en. Att kommunicera med sina kollegor och stämma av, har jag tänkt rätt? hade du gjort något annorlunda? Att ta vara på kunskapen och erfarenheten som finns hos seniorer på arbetsplatsen eller hos lärare på skolan. 

Sedan tror jag att det är jätteviktigt att hitta en balans för att det inte ska bli mer än vad man klarar av.

 

Läs mer om våra studenter och alumner under Karriär

bottom of page