top of page

Zamina studerar Skräddare – dam

zamina_TAG.jpg
NAMN
Zamina Scillasdotter

UTBILDNING TAG
Skräddare 600p

TIDIGARE UTBILDNING

Mönsterkonstruktion med Sömnad 40v

på Tillskärarakademin i Göteborg

Varför sökte du till Skräddare på Tillskärarakademin i Göteborg?

Efter gymnasiet jobbade jag i tygbutik. Jag fick mycket inspiration och idéer av att vara omgiven av textilt material, och på min lediga tid sydde jag hela tiden. Till slut bestämde jag mig för att jag måste göra något av detta. Jag sökte Mönsterkonstruktion med Sömnad på Tillskärarakademin i Göteborg för att en kollega i butiken hade gått utbildningen och rekommenderade mig att söka.

 

En annan av mina kollegor i tygbutiken hade bakgrund som skräddare och jag imponerades av hans kunskaper inom tillskärning och sömnad. Efter året på Mönster konstruktion med Sömnad bestämde jag mig för att söka Skräddare. Jag funderade också på utbildningar inom modedesign, men kände att jag ville ha en bra hantverksgrund när jag experimenterar med form och design i mina plagg.

 

Vad känner du att du lärt dig på utbildningen hittills?

Underarbete. Jag har lärt mig hur man bygger upp ett skräddat plagg. Jag har också börjat intressera mig för och ifrågasätta varför man gör på ett visst sätt, såsom placeringen av en ficka eller skärningen på ett plagg Hållbarheten och kvalitén i plagget är ju beroende av att så många bitar ska komma ihop. Passform, material, hantverk osv. Inom skrädderiet är noggrannhet och slutfinish otroligt viktigt. Det är det som utmärker ett skräddat plagg.

Varifrån kommer ditt intresse för skrädderi?

Jag har alltid varit intresserad av design och mode och tyckt om att sy på fritiden. Min syster jobbar som designer och det konstnärliga ligger inom släkten. 

 
Hur är det att gå på Tillskärarakademin i Göteborg?

Jag gillar att det är en liten skola. Närheten gör att all kontakt med lärare och klasskamrater blir speciell. Jag upplever att vi har väldigt bra gemenskap i vår klass och att alla stöttar och hjälper varandra, samt att vi har mycket kompetenta lärare.

 

Jag hade önskat att vi fick större möjlighet att visa upp det vi gör utanför skolan. Några av oss som går Skrädderi har själva dragit igång projektet "Nya Generationen Skräddare". Förra året anordnade vi en visning, utöver examensvisningen på skolan. Vi hoppas att det ska bli ett årligt arrangemang och en bra möjlighet att marknadsföra oss själva och vårt arbete.

Vad vill du göra efter examen?

Först och främst vill jag få ännu mer erfarenhet genom att jobba som skräddare.

Jag planerar att starta ett företag med "skräddat mode". Fokus ska vara mitt eget estetiska hantverk, passform, hållbarhet och kundkontakt.

Skulle du rekommendera skolan till andra?

Ja

Läs mer om utbildningen Skräddare - herr, dam och klänning

Läs mer om våra studenter och alumner under Karriär

 

bottom of page