top of page

LISA DAHLGREN

Skräddare – inriktning Herr

Lisa-3.jpg
Lisa-0.jpg
NAMN
 
Lisa Dahlgren

UTBILDNING TAG
Herrskräddare

 

TIDIGARE UTBILDNING

BA Fashion Textiles

på Middlesex University, London, UK

Kortkurser i portfolioteknik och designprocess vid Central Saint Martins, London, UK. 1 år på Värnamo Folkhögskola 

 

Lära sig reglerna
för att kunna bryta
mot dem

Varför sökte du Skräddare på Tillskärarakademin i Göteborg?

 

Jag sökte till skräddarutbildningen för att få bredare kunskap i hantverket och lära mig att konstruera plagg på traditionellt sätt. När jag var klar med min kandidat i textil vid Middlesex University valde jag att flytta hem till Sverige. Jag tog en kurs i mönsterkonstruktion och kursledaren var utbildad skräddar. Under kursen kände jag mig inspirerad och jag fick upp glöden för hantverket igen. Jag blev tipsad om Tillskärarakademin i Göteborg av en vän som gått Direktrisutbildningen på skolan. Jag valde skrädderi för jag tror att man först måste lära sig reglerna för att senare kunna bryta mot dem.

 

Vad känner du att du lärt dig på utbildningen?

Vi har verkligen fått öva på traditionella skrädderidetaljer men också problemlösning i och med experimentella plagg. En av de bästa sakerna tycker jag är all reflektion som har ingått i samtliga projekt, både skriftlig och det man delar med sig av vid redovisningar. Det har gett oerhört mycket att hela tiden bolla tankar och idéer med klasskamraterna och lärare och utbyta erfarenheter.

Varifrån kommer ditt intresse för skräddat?

Det började med min slutkollektion på designutbildningen i London. Det var första gången jag bestämde att jag skulle göra herrkläder. I kollektionen använde jag skräddade material och tekniker. Kollektionen visade min bild av skräddat med synliga pikerings-stygn och delvis transparenta tyger som synliggjorde underarbetet på plaggen. Idag, efter 3 års skräddarutbildning, har min syn på skräddat såklart utvecklats men nyfikenheten för hantverket och viljan att hela tiden lära mig mer är densamma.

 
Hur har det varit att gå på Tillskärarakademin i Göteborg?

 

Det har varit superbra! Det är få studenter på antalet lärare och skolan har fina lokaler och bra utrustning. Jag tycker verkligen att lärarna är fantastiska och man märker att alla på skolan gör sitt bästa för att det ska bli så bra som möjligt.

Vad vill du göra efter examen?

Först ska jag ha praktik i studion på H&M i Stockholm. Efter det skulle jag vilja jobba på något företag för att få möjlighet att lära mig mer om hur det funkar i verkligheten. Det kan antingen vara på ett skrädderi eller ett företag som riktar sig mer mot modebranschen.

Skulle du rekommendera skolan till andra?

Ja, absolut.

Läs mer om utbildningen Skräddare - herr, dam och klänning 600p

Läs mer om våra studenter och alumner under Karriär

Lisa-6_redigerad_edited.jpg
bottom of page