top of page

Maja är praktikant på Elvine i Göteborg

Namn: Maja kollberg

Utbildning TAG: Direktris

Praktik: 6 veckor på Elvine

Vad har du fått göra?

På Elvine finns det endast en direktris på damkläder och en på herrkläder. Jag är praktikant på damkläder.

Jag jobbar väldigt nära min handledare och får göra det mesta som hon gör.

 

Det innebär att mäta av alla prover som kommer in, kolla så att plagget stämmer både i mått och gentemot skiss. Jag kollar så att alla sömmar sitter där dom ska och att plagget är funktionellt och har rätt proportioner. Efter det har vi avprovning av plagget. Då är även designer och inköpare närvarande. Vi går då igenom både designen, funktionen och detaljerna på plagget. Sedan sammanställer vi kommentarerna och skickar till fabrik.

 

Elvine använder sig av ett program som heter Pisa där all info om deras plagg lagras och sorterat efter säsong. Jag har fått jobba med att hitta lösningar till de förändringar vi vill göra, och beskriva dessa med både text och bild i Adobe Illustrator.

 

Jag har också jobbat med mönsterkonstruktion i Modaris. De flesta av Elvines mönster görs dock inte på kontoret, men vissa mönster till byxor och toppar konstrueras här. Jag har fått sy toiler av nya modeller som vi vill testa, eller äldre modeller som vi velat förbättra t.ex. passformen på.

Vad känner du att du har lärt dig?

Massor av saker! Allmänt så har jag fått en större förståelse för hur yrket ser ut i verkligheten. Jag har lärt mig hur viktig balansgången mellan noggrannhet och tidspress är. Jag känner också att jag verkligen får en chans att testa och utveckla de kunskaper jag fått under det intensiva året på Tillskärarakademin.

Hur viktig tror du att praktiken är för din typ av utbildning?

Jätteviktigt. I och med att utbildningen till Direktris bara är ett år så känns det värdefullt att få se hur det går till på ett företag. Jag tror också att det är en bra chans att knyta kontakter inom branschen, som inte är alltför stor i Sverige.

Hur ser du på framtiden efter examen?

Först och främst vill jag utveckla min kunskap inom yrket genom att jobba som direktris. I framtiden är jag sugen på att starta upp ett eget företag där återanvändning, miljö och hållbart mode står i fokus.

Läs mer om utbildningen Direktris

Läs mer om våra studenter och alumner under Karriär

bottom of page