top of page

Linnea på Direktris gör praktik på Filippa K

Vad har du fått göra?

Jag har fått göra ganska mycket kontrollmätningar av provplagg och varit med på provningar. Jag har också försökt att sitta så mycket som möjligt med ett mönsterkonstruktions-program som kallas Gerber. På utbildningen jobbar vi ju i Lectra men på Filippa K använder dem sig av Gerber. Det har varit väldigt lärorikt att börja lära sig ytterliggare ett program och att även få göra mindre ändringar på mönster efter provning.

Eftersom Filippa K är ett mellanstort företag eller vad man ska säga så får man göra ganska mycket olika saker såsom mönsterkonstruktion, mätning, sortering, provningar osv. Så det tycker jag har varit väldigt roligt och varierande.

 
Är det något särskilt område/segment du jobbar med?

Främst kontrollmätt plagg och försökt lära mig och sätta mig in i Gerber så mycket som möjligt. Har fått göra egna mönster och försökt göra toiler i papper och tyg för att sen göra ändringar och lära mig hur man gör dem i Gerber.

Vad känner du att du har lärt dig?

Ett nytt mönsterprogram. Jag tycker det har varit väldigt lärorikt att få prova på ytterligare ett program.

Jag har fått känna på hur det funkar på riktigt att jobba mot deadlines och att ha kommunikation med fabrik. Hur mycket inköp, design och konstruktion jobbar ihop och hur viktigt det är med kommunikation för att man ska kunna leverera bra produkter.

Hur viktig tror du att praktiken är för din typ av utbildning?

Jag tror att praktiken är väldigt viktig. Både för utbildningen som sådan och för en själv, för att man får se hur det funkar på riktigt. Man upptäcker vad man faktiskt lärt sig på utbildningen och praktisera det i verkligheten. Det är också en chans att få se hur de anställda på företagen arbetar och vad de kanske gör annorlunda mot en själv. Vilka arbetsuppgifter som ges mest fokus och vad företagen söker efter när de anställer.

Hur ser du på framtiden efter examen?

Ljus! Jag skulle gärna få jobb eller vidare praktik som mönsterkonstruktör, men känner också att jag också skulle vilja plugga mer inom detta området. Gärna mer om hållbarhet och om modebranschen, men en hantverksutbildning inom skrädderi lockar också.

 

Mönsterkonstruktion och direktrisyrket har gjort att jag känner mig ännu mer inspirerad av att jobba med kläder och jag ÄLSKAR verkligen att konstruera.

Läs mer om utbildningen Direktris

Läs mer om våra studenter och alumner under Karriär

Namn: Linnea Rosvall

Utbildning TAG: Direktris

Praktik:

6 veckor praktik + 4 veckor examensarbete på Filippa K

bottom of page