top of page

Fatima designar för
Stella McCartney

Fatima Danielsson.jpg
NAMN
Fatima Danielsson


UTBILDNING OCH EXAMENSÅR TILLSKÄRARAKADEMIN
Mönsterkonstruktion med sömnad, BAS 2013

ANNAN UTBILDNING
BA (Hons) Istituto Marangoni Paris

YRKE
Assistant Designer på Stella McCartney RTW Womanswear

Berätta om vad du gjort efter att du studerade på Tillskärarakademin och vad du gör idag?

Efter mitt år på Tillskärarakademin gjorde jag en praktik i Köpenhamn för ett bespoke märke där jag kunde applicera mina nyvunna kunskaper och utveckla dom ytterligare i form av mönsterkonstruktion och design, men framförallt att sy till perfektion under tidspress.

Jag flyttade sedan till Paris och gjorde min Bachelor där på Istituto Marangoni. Det öppnade så många dörrar av att befinna sig i modets huvudstad och jag fick väldigt många ovärdeliga kontakter som ledde till att jag fick in en fot i lyxbranchen. Under mitt sista år på universitetet ställde jag upp i en tävling i Berlin; Designer for tomorrow, där Stella McCartney var huvuddomare. Jag blev en finalist, och på så sätt fick jag mitt trainee job på samma märke där jag fortfarande är kvar idag men som assistant designer.

Uppmärksamheten från tävlingen ledde också till att många av mina plagg kom i pressen och jag hade äran att klä Zendaya bland andra.

 

Beskriv hur en arbetsdag kan se ut för dig?

I början på en ny kollektion jobbar vi mest med research genom att gå till bibliotek, vintage butiker, utställningar och framförallt på internet. Snart efter det börjar vi att drapera, sy och skapa fysiska plagg och börjar prova på modeller för att kreativt leka fram ny design. Dock är säsongerna inte så långa och det är alltid mycket att göra. När plaggen har blivit bekräftade skissar vi upp dom i detalj och lanserar med produktion så att dom kan producera en prototyp. Jag är med i hela processen, men jobbar mestadels 3D och skapar på det sättet.

 

Vad är det bästa med det ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag har sådan tur att jag får jobba med min passion. Att kunna få vara kreativ varje dag tillsammans med talangfulla individer och att få skapa och dela mitt uttryck i form av kläder.

 

Vad var det bästa du fick med dig från Tillskärarakademin?

Jag skulle nog säga att Tillskärarakademin var så viktig för min karriär då jag fortfarande nästan varje dag har användning av den mönsterkonstruktion vi fick lära oss det året. Det lade grunden för resten av min utbildning och även i arbetslivet. Det ger en stor frihet att kunna fysiskt skapa det man har inom sig. Tillskärarakademin gav mig dom verktygen.

 

Vilket tips skulle du vilja ge till de studenter som går på Tillskärarakademin idag?

Ta åt dig all kunskap du kan och utnyttja tiden du har där då det kommer att vara väldigt värdefullt i framtiden. Spara gärna böcker och anteckningar för att bygga upp ett arkiv du kan gå tillbaka till när du behöver. Det är verkligen ett roligt år och njut och dela nyfikenheten med de andra i klassen och på så sätt skapa de första kontakterna i den branch du vill jobba inom.

 

Har du någon hemsida eller Instagram som vi kan länka till?

@byfatimadanielsson

Läs mer om utbildningen Mönsterkonstruktion med Sömnad

Läs mer om våra studenter och alumner under Karriär

bottom of page