top of page

Tova Berg om att gå på Mönsterkonstruktion med sömnad

Namn: Tova Berg

Utbildning på Tillskärarakademin i Göteborg:
Mönsterkonstruktion med Sömnad 40v

Tidigare utbildning: Modedesign på Uddevalla gymnasieskola

Varför sökte du till Mönsterkonstruktion med Sömnad?

Jag ville utveckla mina kunskaper inom mönsterkonstruktion för att lägga en bättre grund inför framtida studier och arbete.

 

Vad har du lärt dig?

Jag har lärt mig otroligt mycket inom mönsterkonstruktion, jag har också utvecklats inom sömnaden och fått en större förståelse för textila material, dräkthistoria och den estetiska designprocessen. Men jag har lika mycket byggt upp mitt kritiska tänkande där jag har lärt mig att t.ex. ifrågasätta och reflektera olika sömnadsmetoder, materialval, och ritningar jag och andra har gjort. Helt enkelt har jag fått med mig en bra och stabil grund att bygga vidare på. 

Varifrån kommer ditt intresse för sömnad och mönsterkonstruktion?

Sedan jag gick på mellanstadiet har jag vetat att jag ville jobba inom textil och därefter har jag sökt efter vägar som tar mig dit. Och eftersom mönsterkonstruktionen och sömnaden är så viktiga delar att ha kunskap i oavsett vad man vill utbilda sig till efteråt så förstod jag efter mina tre år på gymnasiet med inriktning Modedesign att denna utbildningen var viktig för mig och skulle ge mig mycket i framtiden. Även om jag personligen i nuläget inte är ute efter att jobba som just mönsterkonstruktör.  

Vill du berätta om din slutkollektion och vad den handlar om?

I min slutkollektion ville jag utforskade nya metoder och begränsningar för att jobba mot mer hållbara plagg.  Jag använde nästintill endast hampatyger (förutom i fodret) till mina plagg. Jag naturfärgade med matrester och vatten som ett alternativ till dagens vanligare färgningsmetoder. Jag försökte samtidigt skapa funktion i anpassningsbara detaljer för att ge plaggen större användningsområde och öka användningen av plaggen. 

Vad vill du göra efter examen?

Jag har kommit in på utbildningen Modist på Tillskärarakademin i Göteborg, så under de kommande två åren kommer jag att utveckla mitt formspråk och specialisera mig inom ett smalt men väldigt spännande yrke. Därefter vill jag fortsätta mot design i Borås eller alternativt mot Skrädderi. 

Hur har det varit att gå på Tillskärarakademin i Göteborg?

Det är en väldigt välkomnande och trevlig miljö att vistas i. Både studenter och lärare är öppna och alltid redo att hjälpa till. Man märker att personalen genuint bryr sig om varje student och vill få fram det bästa i dem. Skolan har en väldigt lagom storlek med tillgång till den plats och utrustning som krävs för respektive utbildning med bra mängd studenter i klasserna som gör att man får chansen att lära känna alla väldigt bra, inte bara i sin egen klass utan även på de andra utbildningarna.

Skulle du rekommendera skolan till andra?

Absolut, om du vill jobba inom textil, design och eller sömnad rekommenderar jag starkt utbildningen Mönsterkonstruktion med sömnad då den som sagt ger dig en otrolig bas att utgå ifrån som verkligen är nödvändig vart du än vill inom modevärlden. 

Läs mer om utbildningen Mönsterkonstruktion med Sömnad 40v

Läs mer om våra studenter och alumner under Karriär

bottom of page