top of page

SARA THYBERG

MÖNSTERKONSTRUKTION MED SÖMNAD  •  40 V

Vässad mönsterkonstruktion, detaljsömnad och en mer utvecklad designprocess

När Sara inte kom in på yrkesutbildningen till skräddare på Tillskärarakademin i Göteborg valde hon att gå grundutbildningen Mönsterkonstruktion med sömnad. Där utvecklade hon hantverkskunskaperna som hjälpte henne landa en plats på drömutbildningen.

Varför valde du att gå just Mönsterkonstruktion med Sömnad på Tillskärarakademin i Göteborg?

För att jag var helt inriktad på att komma in på skrädderi och villig att ta alla chanser för att nå dit.

 

Hur har ditt första år på Tillskärarakademin i Göteborg varit?

Det har varit helt fantastiskt. När jag inte kom in på skrädderi förra året blev jag väldigt besviken på mig själv och var tveksam till att ta platsen på Mönsterkonstruktion med sömnad som erbjöds. Men jag är glad att jag gjorde det – då det faktiskt blev det bästa året i mitt liv hittills!

 

Vad har du lärt dig på grundutbildningen? 

Så otroligt mycket. Allt ifrån mönsterkonstruktion och detaljsömnad – till en mer utvecklad designprocess. Men jag har också erhållit en bättre självkänsla och förståelse för hur långt driv och motivation kan ta en.

 

Hur har det påverkat ditt sätt att skapa?

Med större förståelse och kunskap kommer också mer kreativ frihet till att förverkliga sin vision. En blir också väldigt inspirerad av de fina klasskamrater och lärare som finns på skolan. Vi lyfter varandra.

Hur mycket kunde du när du började?

Jag gick Textil och Design i gymnasiet så jag hade redan en treårig utbildning inom sömnad bakom mig.

Hur länge har du sytt?

Mode och kläder har alltid legat mig varmt om hjärtat så jag började sy redan som barn till mina Barbies och så fortsatte intresset i grundskolan på syslöjden.

Beskriv en typisk dag på skolan.

Jag brukar komma dit en kvart tidigt för att hinna landa, plocka fram det som behövs för dagens arbete och prata med mina kamrater. 8.30 startar dagen som antingen är lärarledd eller består av eget arbete. Kl 10 går alla ner och äter frukost,  fikar och dricker kaffe. Sen är det fortsatt arbete till 12 då lunch infaller. Lärarna går oftast hem kl 16 men jag brukar alltid vara kvar till kl 21 och fortsätta jobba, med någon kaffepaus vid femrycket. De långa dagarna har varit helt självvalda men jag tycker så mycket om att vara på skolan och sy att tiden bara har flugit förbi. Oftast är det någon annan kvar som en kan prata och ha roligt med.

 

Vad skall du göra nästa år? 

Jag har kommit in på skrädderiutbildningen på 

Tillskärarakademin i Göteborg.

Hur hittar du din inspiration?

Jag hämtar mycket inspiration från historiska plagg och gillar att förena kontraster; hårt och mjukt, maskulint och feminint osv.

Vilken/vilka kurser har varit mest givande för dig?

Svårt att säga då alla har samspelet med varandra, men detaljsömnaden och mönsterkonstruktionen har verkligen tagit min finess och kunskap till en högre nivå och var till stor hjälp på provdagen.

Till de som funderar på att söka till Mönsterkonstruktion med sömnad:

Vad kan de förvänta sig?

Beroende på hur högt en lägger ribban och vilka mål en har kan en vänta sig ett väldigt intensivt år med mycket kunskap, en del frustration och tårar men mest av allt ger utbildningen fantastiska möjligheter att utvecklas som människa och konstnär så en kan söka vidare till fortsatta studier.

Vad skall man tänka på när man arbetar
med sina ansökningsprover?

Välj ut de arbeten du är mest nöjd med, välarbetade och fina. Ha provdagen i åtanke och kanske ta med de sömnadsdetaljer som gick mindre bra?
När det kommer till idé-kollektionen är det enligt mig bäst att utgå från något personligt som visar vem en är i förhållande till mode och kläder. 

 

Har du några bra råd till nästa års studenter?

Ta det lugnt!! Det löser sig! Ta vara på kunskapen som finns på skolan och utnyttja lokalerna och tiden så mycket du kan. Glöm inte bort att ha roligt med era underbara klasskamrater och häng med på det roliga som studentkåren styr upp.

Vad gör du om fem år?

Förhoppningsvis har jag startat eget eller arbetar på en kostymateljé tills jag har kapital för att starta eget.

 

Vad är din relation till hållbarhet och hur ser du på din möjlighet att påverka industrin i din framtida yrkesroll?

Hållbarhet är alltid något som är med i varje moment, och jag tror jag har en affärsidé som kommer att sammanföra mode med modern teknologi på ett nytt, innovativt sätt. 

 

Hur fungerar det i praktiken?

Se potentialen i unconventional materials och plagg som är sönder eller inte längre passar.

 

Vad är svårt / utmanande?

Att hålla självförtroendet uppe när det gått fel,

men det stärks varje gång en löser det.

Vad är roligt?

Allt! Men speciellt när en ser slutresultatet.

Läs mer om utbildningen
Mönsterkonstruktion med sömnad 40 V

bottom of page