top of page

Julia studerar Skräddare - herr

Namn: Julia Gustavsson

Utbildning TAG: Skräddare - herr

Tidigare utbildning/-ar: Textil design på Gamleby folkhögskola, 2 år

Varför sökte du till Skrädderi på Tillskärarakademin i Göteborg?

Jag gick natur på gymnasiet. Efter studenten skulle en kompis till mig söka Textil design på Gamleby folkhögskola och då bestämde jag mig för att också söka. Textilt hantverk har alltid varit en rolig grej men det var först då som jag insåg att det är något som jag faktiskt kan jobba med i framtiden.

 

Våra lärare på Gamleby tog oss med på studiebesök på olika skolor och jag fastnade för miljön på Tillskärarakademin i Göteborg och kände att här vill jag gå.

 

Vad känner du att du lärt dig på utbildningen hittills?

Jättemycket. Jag ville lära mig sy ordentligt och på Skrädderi lägger vi ner mycket tid på passform, underarbete och detaljer. Jag tycker att det är fascinerande att när man gör alla steg så noggrant, blir kvalitén på det slutliga resultatet så otroligt bra. Det känns fint att skrädderi är en hantverkstradition och det finns generationer av kunskap som genom tiderna har lärts ut från person till person. För varje generation utvecklas teknikerna och yrket anpassas efter sin samtid. Jag tycker om att vara en del i den utvecklingskedjan.

 

Inom skrädderiet finns inget som är rätt eller fel, men det finns många olika sätt att göra saker på. Varje skräddare hittar sin väg. Jag är mycket intresserad av funktion ihop med skräddat och det är något som jag vill fortsätta att utforska. 

Varifrån kommer ditt intresse för skrädderi?

Jag fick en korg med sytillbehör när jag var liten och den har alltid funnits med mig. Jag gillar att göra och att skapa saker. Jag är uppvuxen på en gård, och vi har alltid lagat saker som slitits och gått sönder istället för att köpa nytt.

 
Hur är det att gå på Tillskärarakademin i Göteborg?

Bra. Det är roligt och rätt fantastiskt att man får komma hit varje dag för att sy och verkligen grotta ner sig i hantverket. Att lärarna finns här och ger en det stöd och den hjälp man behöver för att komma vidare och utvecklas.

Vad vill du göra efter examen?

Till hösten går jag mitt tredje och sista år på utbildningen. Jag kommer att göra min praktik hos Skräddare Lena Viktor i Söderköping. Jag kommer att vara med henne i skrädderiet hon driver och följa med till Östgötateatern där hon också jobbar.

 

Jag vill ju jobba med funktionella plagg på ett skräddat sätt. Idag finns det inte så många som gör det så det är möjligt att jag kommer starta något eget. Men först vill jag ha mer erfarenhet, både tekniskt och inom skrädderibranschen.

Skulle du rekommendera skolan till andra?

Ja, absolut.

 

Om man vill se lite av mitt arbete så har jag skapat kontot "projectajacket" på instagram. Det visar arbetsprocessen med skolprojektet "Det Nya Hantverket". Vi skulle använde Tillskärarakademins laserskärare på någon del av plagget, som ett exempel på hur man kan kombinera modern teknik med traditionellt hantverket.

bottom of page