top of page

Disa studerar Skräddare (tidigare Mönsterkonstruktion med Sömnad)

Namn: Disa Engberg

Utbildning TAG: Skräddare

Tidigare utbildning/-ar: Mönsterkonstruktion med sömnad på Tillskärarakademin, Textil linje på Vadstena folkhögskola, Slöjdhantverk och formgivning på Linköpings universitet

Varför sökte du till Skrädderi på Tillskärarakademin i Göteborg?

När jag sökte Mönsterkonstruktion med Sömnad hade jag bestämt mig för att jag ville jobba med att sy, men visste inte riktigt på vilket sätt. Jag tänkte att en utbildning i mönsterkonstruktion och sömnad är bra att ha oavsett vad jag kommer göra. I slutet av läsåret kände jag att jag trivdes bra på skolan. Jag bestämde mig för att söka till skräddare eftersom jag vill arbeta med hela processen, från design till själva tillverkningen av plaggen.

 

Vad känner du att du lärt dig på utbildningen hittills?

Jättemycket. Förra året lärde jag mig otroligt mycket mönsterkonstruktion. Nu under första året på Skrädderi har jag främst lärt mig olika sömnadstekniker. Nu förstår jag verkligen skillnaden på konfektion och riktigt skrädderi. Till exempel, inom konfektion är ett kavaj vändsydd och inom skrädderiet stofferar vi fast fodret för hand. Jag tycker om känslan av att göra ett plagg ordentligt. Att det är kvalité på riktigt. 

Varifrån kommer ditt intresse för sömnad och mönsterkonstruktion?

Det textila hantverket finns inom familjen. Jag har själv alltid tyckt att det är intressant och kul med kläder och mode.

 
Hur är det att gå på Tillskärarakademin i Göteborg?

Jag flyttade till Göteborg för att börja på Tillskärarakademin. Jag tycker att det är jättekul och mysigt att gå här. Det är en liten skola och jag upplever att man kommer nära varandra. Jag tycker också att lärarna är inspirerande och passionerad för det de gör. Det märks verkligen att de älskar det textila hantverket och att få dela med sig av sina kunskaper.

Vad vill du göra efter examen?

Jag skulle vilja ha en ateljé tillsammans med någon annan. Där vill jag jobba mot privatkunder och själv få ha hand om både design-, konstruktion- och sömnadsprocessen. Inför år 2 behöver vi välja inriktning och jag har tänkt välja klänning. Jag vill senare jobba med skräddade plagg både till fest och vardag. 

Skulle du rekommendera skolan till andra?

Ja

bottom of page