top of page

Skräddare hos Iris van Herpen

zamina2.jpg

Namn: Zamina Scillasdotter

Utbildning TAG: År 3, Skräddare - dam

Praktik: 14 veckor hos Iris van Herpen i Amsterdam

Vad har du fått göra på din praktik?

Som den enda skräddarstudenten i ateljén fick jag göra mycket sömnad, alltifrån maskin till handsömnad. Det kunde vara att göra tester på hur saker kunde sys eller att tråckla i och handsy foder på klänningar och jackor. Plaggen hängde på galge då de var så experimentella att det inte gick att lägga ner platt på bordet som jag vanligtvis hade gjort.


Mitt första sömnadsuppdrag var en klänning från en tidigare kollektion som skulle återskapas till ett museum. Jag blev projektledare för klänningen och min uppgift var då att drapera den likadant som den tidigare genom att kolla på bilder och sedan sy allting för hand. Den jobbade jag på i 2,5 månad.

 

Jag gjorde även en del ”fabric sourcing” dvs. att söka efter rätt tyg till rätt plagg. Det kunde vara att researcha tyger med specifika egenskaper och som ska funka för en viss design. Jag har också gjort prover för kollektionen. Oftast var det en teknik som skulle testas och då tillverkar man ett mindre prov som man sedan kan prova att drapera med på docka för att se om idén fungerar i verkligheten. Jag fick också kolla plagg som kom tillbaka från fotograferingar/utlåning och rapportera om något behövde åtgärdas.

 

Du var med på Iris van Herpens modevisning i Paris, vad fick du göra då?

Själva praktiken var ju på hösten och i januari fick jag åka tillbaka och vara med under visningen på modeveckan i Paris. Inför visningen jobbade jag i ateljén i Paris med att sy det sista på några av klänningarna, speciellt en blå plisserad klänning som behövde mycket sömnad för att hålla draperingen i skick. Det var samtidigt casting för modellerna som pågick från torsdagen fram till visningen på måndagen. Jag fick vara med på provningar och justera det som behövdes för att få bästa passform på modellerna.

 

På själva visningsdagen var jag backstage och var ansvarig för slutfinishen på några  av klänningarna samt av- och påklädning av modeller. Det var lärorikt att se hur allting funkar vid en stor modevisning och kul att få jobba tillsammans med stylister, modeller och fotografer. Det är inte så glamoröst som man kanske kan tro utan vi jobbade långa dagar. Arbetet med plaggen och alla förberedelser pågår verkligen in i det sista.

Finns det något särskilt du känner att du har lärt dig?

Jag har verkligen lärt mig arbetsdisciplin och att ta mycket eget ansvar. Det har hela tiden varit deadlines att förhålla sig till och jag har behövt planera mitt arbete utifrån dem.

 

Flera av Iris van Herpen plagg är laserskurna och det har varit intressant att se hur de jobbar med laserskärning i Illustrator. De använder sig av laserskärning på ett nytänkande sätt vilket har varit spännande att ta del av. Jag tycker att jag har fått se mycket under praktiken. Jag har haft möjlighet att undersöka och titta på hur plaggen ser ut inuti och hur de är uppbyggda. Ibland kan ett plagg se väldigt avancerat ut men egentligen är tekniker rätt så enkla. Exempelvis att samma laserskurna form adderas och placeras på olika sätt för att skapa form och effekt.

Det har varit mycket givande att träffa och jobba tillsammans med så många olika människor. Vi var flera praktikanter från olika länder och med helt olika bakgrund. Jag har fått många nya kontakter över hela världen inom olika discipliner. 

 
Hur viktig tror du att praktiken är för din typ av utbildning?

Jag tror att det är jätteviktigt. Jag skulle vilja vara på fler ställen. Man kan ha en bild av hur något är, till exempel att jobba med couture på ett modehus, men i verkligheten kan det se helt annorlunda ut. Jag tror att det är viktigt att få prova på olika ställen för att se vad man vill eller kanske inte vill göra. Det är stor skillnad på att vara i skolan och jobba med sina egna projekt mot att vara ute och jobba på ett företag.

 

Jag känner att praktiken gav mig ett nytt självförtroende. Jag klarade mig bra på de kunskaper jag fått under min utbildning och känner att jag har mycket med mig.  

 

Hur ser du på framtiden efter examen?

Efter examen skulle jag vilja starta eget och få göra mina egna grejer. Det vore kul att vara en del i ett skrädderikollektiv. Samtidigt vill jag också få mer erfarenhet genom att kanske jobba på ett skrädderi eller modehus utomlands eller i Sverige.

Instagram

@zaminascillasdotter

bottom of page