top of page

Konfektion och Couture

Linda-Augustsson-praktik-4.jpg

Namn: Linda Augustsson

Utbildning TAG: År 3, Skräddare - klänning

Praktik: 10 veckor hos Ida Sjöstedt i Stockholm

Vad har du fått göra på din praktik?

Det har varit lite av varje. Min huvuduppgift har varit sömnad. Det har varit mycket sömnad av plaggprover till kollektionen men också olika beställningsjobb. Jag har även varit med vid provningar samt tillskärning och mönsterkonstruktion.

 

Precis i början av praktiken fick jag vara med vid fotograferingen till lookbooken, vilket var ett rätt stort event med ett helt team bakom. Sen har jag emellanåt också gått ärenden och plockat ordrar från deras webbshop som sedan ska skickas ut till kund.

Finns det något särskilt du känner att du har lärt dig?

Det har varit väldigt intressant att få se hur ett företag inom modebranschen kan se ut, och framförallt hur det är att arbeta som skräddare för en modedesigner. Ida Sjöstedt erbjuder både konfektion och couture-sydda plagg till sina kunder och under min tid hos Ida Sjöstedt fick jag jobba med båda. Det är väldigt lärorikt att få se skillnaden mellan dessa, exempelvis i vilka tekniker som används och hur mycket tid som läggs vid konstruktion, hur det ska sys upp men också var det ska produceras.

 

Det som jag verkligen kommer ta med mig är att det finns så många olika tillvägagångssätt och möjligheter beroende på vad man väljer att prioritera och var man väljer att lägga sin tid. 

 
Hur viktig tror du att praktiken är för din typ av utbildning?

Jag tror den är otroligt viktig, eftersom den ger en så bra inblick i hur det kan se ut när du kommer ut på arbetsmarknaden. Det känns bra att ha varit ute på ett företag och nu känner jag att jag vet mer vad som kan förväntas av mig sen. Sen lär man sig så mycket andra saker när man är ute på praktik

 

Hur ser du på framtiden efter examen?

Jag vill börja med att arbeta för en etablerad designer eller skräddare. Att skaffa mig mer erfarenhet och få större inblick i branschen. Mitt mål är att så småningom kunna driva eget och leva på det. 

bottom of page