top of page

Astrid Åkeson

Yrkesexamen 2021
Mönsterkonstruktör

Digitalisering av mönster - Från manuell till digital mönsterkonstruktion

Mitt examensarbete gick ut på att digitalisera mönster. Jag valde detta som ämne för till mitt arbete eftersom jag. hade min praktik på ett företag vid namn XV Production. Detta är ett företag som tidigare exklusivt arbetat med manuell mönsterkonstruktion. Men under tiden jag var där påbörjade dem processen att övergå till digital mönsterkonstruktion.

XV Production är ett företag i Borås som grundades och drivs av fyra tjejer. De jobbar mycket med remake och en av deras grundpelare i företaget är hållbarhet. De producerar plagg och andra textila produkter, de erbjuder även hjälp med framtagning av produkter om det efterfrågas av kunden. De har även ett eget märke vid namn XV Atelier där de designar och syr upp plagg med fokus på hållbarhet.

Mitt mål var att påbörja deras digitala mönsterbibliotek genom att kopiera mönster som de skapat i tidigare projekt. De grunder som används mest av företaget är skjortgrunder och livgrunder. Därför valde jag en av varje som start till deras bibliotek . Jag ändrade ett skjortmönster som de redan hade en digitalt mönster på. Skjortan jag utgick ifrån var av sidenmodell med vida manschetter och bred krage. Skjortan hade rundade hörn både från sidsömmen till nederkanten och på manschetterna. Ändringarna jag gjorde var att jag gjorde alla rundade hörn raka, kragen gjorde jag mindre och manschetterna kortade jag av och därmed behövde jag länga ärmen. Jag sänkte även ärmhålet 1cm. Dessa ändringar gjorde jag för att få fram en bra grund som kan användas till många framtida projekt.

Jag kopierade även en livgrund med bystinsnitt samt midjeinsnitt fram och bak. Detta gjorde jag genom att mätta av alla punkter på det manuella mönstret och konstruerade ett fram- och bakstycke plus en tillhörande ärm.

För att förenkla för företaget tog jag fram en lista med regler för hur företaget ska döpa sina mönsterdelar i Modaris. Det är bra om det finns en bra grund och ett organiserat system direkt från start.

portrait.jpg

Astrid Åkeson

LinkedIn: astrid-åkeson-082313185

bottom of page