top of page

DALSLANDS KONSTMUSEUM

ZAMINA SCILLASDOTTER

Tillskärarakademin i Göteborg ställer ut på Dalslands konstmuseum

ZAMINA SCILLASDOTTER     01.04.20–17.05.20

Den 21 april–17 maj 2020 ställer vi ut examensprojektet Närmare än Naket av Zamina Scillasdotter. Zamina tog examen 2019 från utbildningen Skräddare – dam, herr och länning 600p och har gesällbrev i damskrädderi. Idag driver hon eget företag inom skrädderi och design med ateljé i Stockholm.

NÄRMARE ÄN NAKET – »Jag känner en sekund min största trygghet, vilar I den tillit som skapar världen. Höljet var ju knoppen hela vintern.« Mitt examensarbete handlar om nakenheten under huden. Det som inte alltid går att se och som man många gånger väljer att inte prata om. Hur bland annat sociala medier och tidens “hets mot lycka” formar oss mot psykisk ohälsa. Internet har blivit vår sköld och vi har tappat gränssättningar. Är vi egentligen bara nakna och utblottade? Vi står I öppningen av ett nytt samhälle.

Min inspiration är hämtad ifrån kroppen I rörelse, dansföreställningar, hudlager, dikter, musik och naturen.

Jag har experimenterat och fördjupat mig i olika material och tillvägagångssätt. Plaggen har skulpterats fram genom att bränna, plissera, och pikera. Kapporna är föränderliga och går att använda på olika sätt. Jag har utforskat gränsen mellan hantverk, konst, klänning och kappa.

Projekten inleds med en djupgående research-, skiss- och formprocess i ämnet färg och form där idéer och planer skapas, som sedan förverkligas genom mönsterkonstruktion/drapering och hantverksmässig sömnad.

Den 30 maj–30 augusti ställer vi ut projektet Det Nya Hantverket av studenter som går andra året på utbildningen Skräddare – Herr, Dam och Klänning 600p. Under säsongen 2020 kommer studenterna visa tre separata utställningar i Lilla Galleriet.

DET NYA HANTVERKET      30.05.20–30.08.20

Under sitt andra år på Skrädderiutbildningen får studenterna möjlighet att utforska sitt formspråk i två experimentella projekt under benämningen »Det Nya Hantverket«. Studenternas arbete bygger vidare på de erfarenheter och upptäckter de gjort under det första årets studier och projekt. I projekten får studenterna integrera nya tekniker och metoder för att hantverksmässigt skapa nya plagg.

Projekten inleds med en djupgående research-, skiss- och formprocess i ämnet färg och form där idéer och planer skapas, som sedan förverkligas genom mönsterkonstruktion/drapering och hantverksmässig sömnad.

I det första projektet har de studerande använt laserskärare för att skapa detaljer och integrera dessa i olika plagg. I det andra projektet har studenterna fått diskutera och definiera vad experimentell mönsterkonstruktion innebär för dem och implementera detta i sin arbetsprocess. Plaggen ska ha ett tydligt syskonskap.

Läs mer om utbildningen
Skräddare – Herr, Dam, Klänning 600 P

Till museet hemsida

Dalslands Konstmuseum

bottom of page