top of page

ALUMN: MÖNSTERKONSTRUKTION MED SÖMNAD

BEA SZENFELD

Bea Szenfeld har gjort mode till en konstform

Bea Szenfelds formspråk har trollbundit en hel värld. Hennes origamiplagg i papper har burits av både Lady Gaga och Björk. 
Hon designar som en sann konstnär och duckar inte för att konstruera närmast omöjliga modeller. Vad har hon med sig från Tillskärarakademin i Göteborg?

Vad har du haft för dig sedan du tog examen från Mönsterkonstruktion med sömnad på Tillskärarakademin i Göteborg?

Efter grundutbildningen på Tillskärarakademin kom jag in på Beckmans jag på Beckmans. Därefter jobbade jag som modedesigner i fem år.

 

Beskriv hur du arbetar idag

Idag är jag egen företagare och jobbar till stor del med volym och struktur i papper för att skapa nya former. Jag jobbar med uppdrag för olika företag som t.ex. Hello Kitty. Min senaste stora kollektion med plagg i vitt papper hyrdes in till inspelningen av Lady Gagas video till låten Guy. Vid sidan av de olika uppdragen föreläser jag också en hel del.

 

Hur kan en typisk arbetsdag kan se ut?

Mina arbetsdagar ser ofta mycket olika ut.

När jag arbetar i min ateljé vid Råsunda börjar jag vid 7.30. Vid kl 9.00–10.00 kommer assistenterna. Då är det bara produktion och utveckling av idéer fram till att de går hem vid kl 18. Jag måste skissa helt själv så den processen sitter jag med när assistenterna inte är på plats.

 

Vad är det bästa med ditt arbete?

Friheten. Att jag känner att jag kan bestämma helt och hållet!

Vad var det viktigaste du fick med dig från Tillskärarakademin i Göteborg?

Att vara rationell. Att hela tiden tänka »hur mycket tid kan jag spara«.

Har du alltid varit inriktad på att arbeta med hantverk och kreativitet?

Jag valde faktiskt inte en konstnärlig utbildning från början, utan en samhällsvetenskaplig, men kände inte att det var min grej. Som tur var lyckades jag via någon form av uteslutningsmetod komma på rätt spår. Man ska inte vara rädd för att testa olika utbildningar – det värsta som kan hända är att man hoppar av!

bottom of page