top of page

Patrik Selling vet var och när hatten passar

Namn: Patrik Selling

 

Yrke: Modist

 

Utbildning och examensår TAG:

Modist 2 år Tillskärarakademin i Göteborg


Andra utbildningar: Estetisk gymnasielinje, Textil och väveri Värnamo folkhögskola,

Textil konstutbildning Norrköping

HATT: Patrik Selling

FOTO: p.selling

Modisten Patrik Selling driver sitt företag p.selling sedan hösten 2007 och idag jobbar han med på H&M.

Med små hundkläder och modeskisser sökte Patrik Selling in på Tillskärarakademins tvååriga modistutbildning 2005. Det är landets enda yrkesutbildning för modister.

– jag ville arbeta tredimensionellt och nytänkande. Här fick jag lära mig ett genuint hantverk från grunden. Under första året lärde vi oss de olika tillverkningsteknikerna och materialen. Under andra året utvecklar man bl.a. sin hantverksskicklighet.


Under utbildningen sista termin gör alla modiststuderande en praktikperiod och kan avlägga ett gesällprov. Under praktiken sökte Patrik sig till Dramaten i Stockholm .
– det var spännande att få en inblick i teatervärlden och att lära sig nya knep och tekniker. Modisten där hade ingen formell utbildning men däremot en gedigen arbetslivserfarenhet.


Tidsuppfattning och planeringsförmåga är viktiga egenskaper inför ett gesällprov.
Innan provet har studenterna tid till att planera och strukturera upp sitt arbete. Under fem hektiska dagar ska de göra fem olika hattar. En hatt i vardera, tyg, strå, filt, skinn och en turban. Patrik gjorde en kollektion och var noga med valet av form och färg. Två Modistmästare granskar därefter och betygsätter hattarna i skalan 1-5.

Konkurrensen är hård när butikskedjor säljer billiga konfektionssydda hattar. Inför framtiden gäller det att hitta nya vägar, nya möjligheter för hatten och huvudbonader.
– det viktiga är att göra sina hattar unika och framhäva kvaliteten när det gäller allt från val av material, design och försäljningsställen


Efter flera år som egen företagare har Patrik en jämn ström av kunder. Vid bröllop och andra festligheter har hatten och hårsmycken en självklar arena. Störst efterfrågan är det därför under sommarhalvåret. Ibland kommer det kunder med speciella eller medicinska behov och det kräver att modisten är en bra lyssnare och tycker om problemlösning.
– då är det inte det estetiska som kommer i första hand utan funktionen men det är inte fel att utveckla båda.


Patrik har deltagit i flertalet spännande projekt med bl.a. NK, Nudie och Lóreal.
– det är roligt att släppa loss och konstruera hattar både på höjden och på bredden och i annorlunda material. För Lóreal gjorde jag hattkreationer av hår och för Nudie var arbetsmaterialet gamla jeans.

 

Råd till blivande Modister: Vill du så ska du satsa. Det är tufft och roligt. Det finns så mycket att lära och man växer och mognar med uppgiften.

bottom of page