top of page
Mönsterkonstruktör
tillskärarakademin-digital-mönsterkonstruktor-clo3d.jpg
mönsterkonstruktör clo3d.jpg

Mönsterkonstruktör

200 POÄNG

Stor efterfrågan

Som mönsterkonstruktör är du länken mellan design och produktion. Tillsammans med designern går du igenom skisser för kommande kollektioner och skapar måttlistor, detaljinstruktioner och alla tekniska specifikationsdokument som behövs för produktion. Du håller i avprovningar tillsammans med designteamet, kommenterar och svarar på förstaprover samt justerar mönster.

 

Yrket kräver en god känsla för passform och mycket goda tekniska kunskaper samt kunskaper i olika datorprogram för konstruktion och läggbilder. Du behöver också vara bra på att planera din tid och organisera ditt arbete.

 

Utbildningen

På denna utbildning får du lära dig alla de moment som en mönsterkonstruktör ska kunna, såsom datorbaserad mönsterkonstruktion, modellutveckling, passform och gradering. Vi använder oss framförallt av Lectra, som är ett av marknadens ledande mjukvarusystem för digital mönsterkonstruktion. Du kommer även att fördjupa dig i att arbeta digitalt i 3D i olika programvaror.

 

Utbildningen är uppdelad i olika projekt: kjol, blus, klänning, kavaj och byxa. I alla projekt ingår konfektionssömnad där du får lära dig anpassa sömnaden på ett konfektionstekniskt sätt, göra avstämningar och bedöma kvaliteten.

Sömnadskunskaper är väsentligt för att ha förståelse för hur olika plagg konstrueras innan de går till produktion.

Året på utbildningen kommer att vara mycket intensivt och du behöver ha goda förkunskaper i manuell mönsterkonstruktion och sömnad. Om du inte läst hantverksprogrammet på gymnasiet så rekommenderar vi att du först läser vår förberedande utbildning Mönsterkonstruktion med sömnad eller motsvarande.

 

Delar av undervisningen hålls på engelska.

I utbildningen ingår också 6 veckors praktik/LIA på något av företagen inom konfektionsindustrin, samt 4 veckors examensarbete.

När jag är klar med min utbildning

När du har tagit examen från direktrisutbildningen kan du arbeta som mönsterkonstruktör, direktris, technical designer, designtekniker, produktionstekniker, konfektionstekniker, inköp- eller designassistent.

 
Varför ska jag bli mönsterkonstruktör?

Efterfrågan på kunniga mönsterkonstruktörer hos mode- och konfektions-företagen är stor och de allra flesta av våra studenter får jobb direkt efter examen. När du väl är inne i branschen kommer du snabbt att bygga på med erfarenheter. Det finns stora möjligheter att specialisera sig och skapa en karriär på något av de stora modeföretagen eller att söka sig vidare till andra företag i Sverige eller utomlands.

Vad säger de som går utbildningen?
Linnea Bergqvist

Linnea - Direktris

Julie Myhren

Julie - Direktris

Majda Hrustic

Majda - Direktris

Omfattning 3 år, heltid

behörighet: 

Studieort: Göteborg

Ansökan Senast 15 april 2018 

Studiemedelsberättigad: Ja (xx)

 

Mer information på CSN:s hemsida

Yrkeshögskoleutbildning under tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan

FAKTA

Utbildningens namn

Mönsterkonstruktör 200 poäng

 

Omfattning

1 år, heltid

 

Sista ansökningsdatum

17 april 2023 

 

Läsårsstart

21 augusti 2023

 

Behörighet

Grundläggande behörighet

 

Krav på särskilda förkunskaper

Gymnasieexamen från Hantverksprogrammet, Textil Design eller motsvarande kunskaper från annan utbildning.

 

Studieort

Göteborg

 

Studiemedelsberättigad

Ja (B1), Mer information på CSN:s hemsida.

 

Materialkostnad

För att kunna genomföra utbildningen behöver du en del böcker och annat studiematerial som du ej kan köpa i butik. Till detta erbjuds du sätta in 4000 kr på ett avräkningskonto vid kursstart.

 

Särskilt pedagogiskt stöd

Myndigheten för yrkeshögskolan kan bevilja ekonomiskt stöd till utbildningsanordnaren som avser pedagogiska insatser för dig med funktionsnedsättning, så kallat särskilt pedagogiskt stöd. 

 

Frågor och svar

Du når oss på telefon 031 15 22 75 eller på info@tillskararakademin.se

 

Utbildningsform

Yrkeshögskoleutbildning under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan

CLO3D / LECTRA
Direktris
bottom of page