top of page
scenkostym-kjolstomme-motljus-square-b.jpg
scenkostym-juni-2023-exterior-22_edited.jpg
tillskararakademin_scenk_nattlinnen-50_edited.jpg

Scenkostym & historiska dräkter

400 POÄNG

Vår historia i ett modernt snitt

Det här är Sveriges enda utbildning för dig som vill arbeta med scenkostym och historiska dräkter för scenens villkor.

 

Utbildningen

På utbildningen kommer du att lära dig att tolka skisser, rita och anpassa mönster och sy historiska dräkter för både dam och herr. Vi startar inifrån med underkläder som korsetter, underkjolsstativ, underkjolar, skjortor och jobbar oss sedan utåt. Du kommer att sy alla plagg som hör till en färdig kostym såsom kjol, byxa, väst, kavaj och dräktjacka, Du kommer även att få tillverka exempelvis historiska hattar och skor till dina kostymer.

 

Under utbildningen kommer du att få inblick i andra hantverk och specialområden som har anknytning till scenen t.ex. stoppning och vaddering, uniform, tutu, färgning, patinering, smink och mask.

För att söka denna utbildning krävs goda kunskaper i sömnad och mönsterkonstruktion. Du ska också ha ett stort intresse för historiska dräkter och hur man skapar kostymer för scenens villkor.

 

I utbildningen ingår 12 veckors praktik/LIA i sömnadsateljén på någon av landets teatrar eller operahus vilket är en viktig del av studierna.

När jag är klar med min utbildning

Scenkostym och historiska dräkter är en specialiserad och unik utbildning som saknar motstycke i Sverige. När du är klar efter två år har du mycket goda kunskaper för att jobba i en kostymateljé. Du kan arbeta inom teater, opera, dans eller filmindustri. Många startar eget och arbetar som frilansande kostymör eller gör karriär utomlands.

 

Varför ska jag arbeta med scenkostym och historiska dräkter?

Att jobba professionellt med scenkostym och historiska dräkter för teater, dans och film är ett otroligt kreativt yrke som både kräver hantverksskicklighet och problemlösning. Denna utbildning kommer att ge dig en bred bas och unik spetskompetens för framtida utmaningar inom yrket.

FAKTA

Utbildningens namn

Scenkostym och historiska dräkter

400 poäng

 

Omfattning 

2 år, heltid

 

Sista ansökningsdatum:

15 april 2024

 

Läsårsstart

19 augusti 2024

 

Behörighet

Grundläggande behörighet

 

Krav på särskilda förkunskaper

Gymnasieexamen från Hantverksprogrammet, Textil Design eller motsvarande kunskaper från annan utbildning.

 

Studieort

Göteborg

 

Studiemedelsberättigad

Ja (B1), Mer information på CSN:s hemsida.

 

Materialkostnad

För att kunna genomföra utbildningen behöver du en del böcker och annat studiematerial som du ej kan köpa i butik. Till detta erbjuds du sätta in 5000 kr på ett avräkningskonto vid kursstart.

 

Särskilt pedagogiskt stöd

Myndigheten för yrkeshögskolan kan bevilja ekonomiskt stöd till utbildningsanordnaren som avser pedagogiska insatser för dig med funktionsnedsättning, så kallat särskilt pedagogiskt stöd. 

 

Frågor och svar

Du når oss på telefon 031-15 22 75 eller på info@tillskararakademin.se

 

Utbildningsform

Yrkeshögskoleutbildning under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan

Vad säger de som går utbildningen Scenkostym & Historiska Dräkter?
Lilly Häggbom

Lilly

Ellinor Landal

Ellinor

bottom of page