Ett praktikbesök med rolig karaktär
På höstterminen är studenterna på scenkostymutbildningen år 2 på praktik/LIA i 12 veckor. Lärarna på Scenkostym gör alltid praktikbesök. Vi får följa med till Regionteater Väst i Uddevalla och träffa vår student Andréa Nilsson och hennes handledare, kostymmästare Ulrika Kärrö.
– Vill ni ha en kopp kaffe först? undrar Ulrika.
Vi slår oss ned runt ett bord med varsin kopp och Ulrika berättar att Regionteater Väst gör teater- och dansföreställningar som riktar sig särskilt till barn och ungdomar. De har ett produktionshus i Borås där de producerar och repeterar dansföreställningar och ett här i Uddevalla för teaterproduktion. Föreställningarna spelas sedan på turné i skolor runt om i Västra Götaland.
När vi druckit upp kaffet är det dags för en rundvandring. Andréa visar vägen.
Vi kikar in på en av scenerna där scentekniker håller på att packa ihop scenografin från en tidigare föreställning. Sedan fortsätter vi in bakom scenen och vidare till de välutrustade utrymmena för tvättning, färgning och patinering. Vi får också ta en titt i det välfyllda kostymförrådet.

Vi avslutar rundvandringen i kostymateljénn som ligger på andra våningen. Ateljén har stora fönster som släpper in dagsljuset. På Andreas plats ligger en klänning i ett kraftigt ulltyg med påbörjade broderier. Andrea berättar att det är en modell från 1300-talet som hon gör då teatern behöver komplettera kostymsamlingen med plagg från den tidsepoken.
Bredvid klänningen ligger något som ser ut som en liten ryamatta. Den hör till scenografin till föreställningen Från Ö till Ö som strax skall ut på turné. Andréa visar foton på mobilen. Det är ett mjukt landskap i nyanser av grönt som breder ut sig över golvet och upp på väggen bakom. Hon förklarar att det är uppbyggt av flera mindre komponenter, i stil med ryamattan, som satts samman till en stor helhet. De har även klippt bitar av färdiga mattor för att det ska gå snabbare. En del hade inte rätt gröna nyanser så dem har de färgat.
– Det klurigaste var att få fast alla småmattorna på den lodräta väggen.
De ska tåla att vara ute på turné och användas under många föreställningar. Det blev att testa sig fram och tillslut strök vi ett tjockt lager golvlim på båda ytorna för att få dem att fästa.
På ett foto ser delar av landskapet självlysande ut.
– Det var inget medvetet drag men när vi upptäckte att garnet på en viss matta hade den effekten så började vi använda garnet på fler ställen, berättar Andréa.


FOTO: Andrea Nilsson
Plötsligt hör vi en massa barnröster nere från entrén. Det är publiken till dagens genrep. Eftersom Regionteater Väst riktar sig till unga görs själva framtagandet av föreställningarna ofta i nära samarbete med barn.
Andréa tycker praktiken under utbildningen är väldigt viktig. Det är då som man verkligen sätts på prov och får praktisera det man lärt sig. Här på Regionteater Väst har hon fått se hur det kan se ut på en mindre teater. Det är mycket varierande arbetsuppgifter beroende på var i produktionsprocessen man befinner sig. Hon har gjort scenografi, deltagit vid kostymprovning och tagit hand om plagg som behöver tvättas eller lagas efter föreställningar.
När Andrea är klar med sin utbildning vill hon gärna fortsätta jobba med mindre produktioner då hon tycker om det nära samarbetet. Antingen som anställd på någon teater eller frilansa.
– Jag har flera egna projekt som jag vill förverkliga efter examen.
På frågan hur det är att jobba med föreställningar för unga människor svarar hon att det känns roligt och utmanande.
– Det är en hel del roliga och udda karaktärer.
Kostymmästare Ulrika håller med om att praktik är viktigt. Studenten får ett smakprov på hur det kan vara ute i arbetslivet. Och det hon hoppas att de får med sig är att yrket så mycket handlar om problemlösning. Hon tycker att Andréa är mycket självgående och att ha henne på teatern skapar nya infallsvinklar. Sen är det viktigt att hon ska få prova på saker och få följa med på allt samt delta i möten och fikapauser.
– Vi har en stark fikarumskultur här på teatern så där tas många snabba beslut, säger hon och ler.