top of page
klara-stalenbring-examen-hatt-red-apricot-lowres-square.jpg
modist-krona-broschbroderi-lowres-square.jpg
k-stalenbring-examen-hatt-acrylic-4-korr-a_edited_edited.jpg

Modist

400 POÄNG

Ett konstnärligt hantverk som sticker ut

Tillskärarakademin i Göteborg har Sveriges enda yrkesutbildning för modister. Det är ett genuint och kreativt hantverk med lång tradition. En modist tillverkar hattar av alla slag och skapar accessoarer som väskor och handskar.

Utbildningen

I början av utbildningen ligger fokus på olika tillverkningstekniker och materiallära. Som student lär du dig att göra koaffer och hattar i olika material såsom strå, filt och tyg. Med tiden bygger du upp din hantverksskicklighet och din snabbhet i yrket.

 

Du kommer att formge och skapa allt från stilrena vardagshattar till bärbara skulpturer. Du utvecklar din konstnärliga skicklighet och får experimentera med material, form och tekniker.

 

I utbildningen ingår 4 veckors praktik/LIA vilket är en viktig del av studierna.

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att avlägga gesällprov som modist.

 

När jag är klar med min utbildning

Efter examen kan du arbeta yrkesmässigt som modist och sy hattar till kunder. Accessoarer är en viktig del av utbildningen och du kan utöver huvudbonader också arbeta med formgivning av t.ex. väskor, hattar och handskar inom mode- och konfektionsindustrin.

 

Varför ska jag utbilda mig till modist?

Att arbeta som modist är ett spännande och kreativt yrke där det handlar mycket om att skapa sin egen karriär. Du kan välja att jobba direkt mot kund eller på ett företag.

 

I utbildningen får du lära dig hur du driver ditt eget företag och hur man bygger upp sin egen karriär och skapar ett personligt varumärke. Bland tidigare studenter på modistutbildningen finns flera kända namn såsom modisterna Malinda Damgaard och Karin Horisaki, som valt att starta eget. Andra söker sig utomlands till t.ex. London eller Paris för att göra en internationell karriär.

FAKTA

Utbildningens namn

Modist, 400 poäng

 

Omfattning

2 år, heltid

 

Sista ansökningsdatum

17 april 2023

Läsårs start

21 augusti 2023

 

Behörighet

Grundläggande behörighet

 

Krav på särskilda förkunskaper

Inga krav på särskilda förkunskaper.

 

Studieort

Göteborg

 

Studiemedelsberättigad

Ja (B1), Mer information på CSN:s hemsida.

 

Materialkostnad

För att kunna genomföra utbildningen behöver du en del böcker och annat studiematerial som du ej kan köpa i butik. Till detta erbjuds du sätta in 4500 kr på ett avräkningskonto vid kursstart.

 

Särskilt pedagogiskt stöd

Myndigheten för yrkeshögskolan kan bevilja ekonomiskt stöd till utbildningsanordnaren som avser pedagogiska insatser för dig med funktionsnedsättning, så kallat särskilt pedagogiskt stöd. 

 

Frågor och svar

Du når oss på telefon 031 15 22 75 eller på info@tillskararakademin.se

 

Utbildningsform

Yrkeshögskoleutbildning under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan

Mia Bengtsson

Mia

Fernanda Zavala

Fernanda (ENG)

bottom of page