top of page

HELGKURS

Laga kläder med sashiko och boro

Kursens syfte och mål

Du får lära dig grunderna till den japanska broderitekniken sashiko och estetiken kring boro där lagningen blir till en vacker detalj på dina plagg.

Kursen innehåller en introduktion till japanska lagningstraditioner där kursledaren inspirerar med traditionella mönster, bilder och prover på lagningar. Du får lära dig grunderna i sashiko och prova varianterna moyo sashi samt hitome sashi.  Du arbetar sedan med lagningar på egna plagg.  

Sashiko är ett japanskt ord för den broderiteknik som används för att laga och förstärka ett eller flera lager tyg. Man syr förstygn i olika mönster. Enligt traditionen används vit bomullstråd på blått hampatyg. Den vita tråden på det indigofärgade tyget ger sashiko dess distinkta look men i en modern kontext finns möjligheter att testa andra mönster, färger och material. Boro betyder trasor och står för återbruk av gamla textilier. Lapp på lapp som bildar en ny textil.

 

Innehåll
  • Du får lära dig grunderna till den japanska broderitekniken sashiko och estetiken kring boro där lagningen blir till en vacker detalj på dina plagg.

  • Kursen innehåller en introduktion till japanska lagningstraditioner där kursledaren inspirerar med traditionella mönster, bilder och prover på lagningar. Du får lära dig grunderna i sashiko och prova varianterna moyo sashi samt hitome sashi.  Du arbetar sedan med lagningar på egna plagg.  

  • Sashiko är ett japanskt ord för den broderiteknik som används för att laga och förstärka ett eller flera lager tyg. Man syr förstygn i olika mönster. Enligt traditionen används vit bomullstråd på blått hampatyg. Den vita tråden på det indigofärgade tyget ger sashiko dess distinkta look men i en modern kontext finns möjligheter att testa andra mönster, färger och material. Boro betyder trasor och står för återbruk av gamla textilier. Lapp på lapp som bildar en ny textil.

 

Vad krävs för att gå kursen?

Kursen passar både nybörjare och sykunniga. Var och en utgår från sina egna plagg och sin förkunskap. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av sömnad eller att laga kläder.

Om läraren

Jennie Dahlén har skrivit böckerna Slow fashion - din guide till smart och hållbart mode och Klä barnen, växa, ärva, fixa, laga, samt varit verksamhetsledare för Stockholms Stadsmissions hållbara modemärke Remake.

Jennie är utbildad marknadskommunikatör, modevetare och textilhantverkare. Hon har lång erfarenhet från modebranschen samt från ideell sektor. Hon hjälper företag med att få sitt strategiska hållbarhetsarbete på plats samt föreläser och håller workshops inom hållbart mode.

Följ Jennie via hennes instagram och hemsida där hon inspirerar och ger tips på lagning och hållbart mode! 

FAKTA 

Datum

Lördag och söndag: 1-2 feb

Tid

09.00 till ca 15.45 ink. rast

 

Antal timmar

Totalt 12 timmar.
 

Pris

1.800 kronor, varav anmälningsavgift 350 kronor.

 

Kursmaterial

 Du tar själv med dig det/de plagg du vill arbeta med under workshopen. Jeans eller bomullstyg utan stretch är lämpligt att börja med.  Alla verktyg och annat lagningsmaterial du behöver finns på plats men om du har någon särskild färg eller kvalitet på tråd, garn eller lappar du vill använda behöver du ta med det själv.

 

Kursintyg

80% närvaro samt utförda uppgifter krävs för att få ett intyg efter avslutad kurs.

 

Plats

Tillskärarakademin i Göteborg,

Väverigatan 6, B1

bottom of page