Mönsterkonstruktion med sömnad

40 veckor

Mönsterkonstruktion och sömnad är grunden för allt arbete inom mode, skrädderi och scenkonst!

Utbildningen förbereder för högskoleutbildningar som kan leda fram till konstnärliga examina. Mönsterkonstruktion och sömnad är grunden för allt arbete inom mode, skrädderi och scenkonst. För att utvecklas fullt ut på en högre utbildning behövs verktygen för att kunna utvecklas konstnärligt och hantverksmässigt. Utbildningen förbereder dig för arbetet med den egna kreativa processen parallellt med de tekniska kunskaperna. Efter avslutade studier på utbildningen Mönsterkonstruktion med sömnad kan du söka vidare till ett flertal högre utbildningar inom textil, mode och konstområdet i Sverige. Många studenter söker sig även till internationella högre studier inom mode, skrädderi och scenkonst.
Mönsterkonstruktion med sömnad är en ”Konst & kulturutbildning” inom YH,
läs mer om den nya utbildningsformen här.

4dels_skala

Under utbildningen får du lära dig både plagg- och detaljsömnad och hur du konstruerar grundmönster och avancerade modeller av dam-, herr- och barnplagg. Du kommer att arbeta en hel del självständigt med måttagning och design av egna modeller där du får ta ansvar för produkten från idé till ett färdigt plagg eller en hel kollektion. Eftersom vi arbetar i ett ganska högt tempo och att det är många som söker till utbildningens 24 platser behöver du ha goda kunskaper i sömnad för att hänga med.

3D_skiss_i_papper

Veckor_Mönster_hemsidan

När jag är klar med min utbildning

Efter ett år behärskar du grunderna i manuell mönsterkonstruktion och gradering och kan rita och sy kläder till kunder, företag och till dig själv. Du har skaffat dig en utbildning som innebär att du kan söka en högre utbildning. Många går vidare här på skolans yrkeshögskoleutbildningar, andra söker sig till Textilhögskolan i Borås eller Beckmans designhögskola. En del väljer att börja arbeta inom konfektionsindustrin som till exempel mönsterkonstruktör eller designassistent.

Varför ska jag utbilda mig inom mönsterkonstruktion och sömnad?

Sverige är ett modeland med många stora kedjor och modeföretag, här finns också mindre uppstickare som börjar etablera sig internationellt. Så oavsett om du ser den här utbildningen som en bra grund att stå på inför vidare studier eller vill börja arbeta direkt så finns det en spännande arbetsmarknad på hemmaplan.

 

Hur ansöker jag?

Sista dag för ansökan är den 18 april 2017.

Du skall skicka in en ansökan bestående av:

  • Ansökningsblankett med bilagor om tidigare utbildning och tidigare yrkeserfarenhet
  • Ett personligt brev
  • Arbetsprover enligt anvisningar

Behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som har genomgått gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller motsvarande utbildning.

Urvalsgrunder för att komma in på utbildningen

Följande kunskaper och erfarenheter mäts genom urvalsmetoderna:

  • Tidigare utbildning

Här kontrolleras att den sökande är behörig till utbildningen. Att man har minst motsvarande betyg E i Matematik 1, Engelska 5.

  • Yrkeserfarenhet inom textilområdet.

Erfarenhet från tidigare arbete inom textilbranschen bedöms.

  • Arbetsprover

Arbetsproverna är viktiga. Här bedöms sömnadskunskap, formkänsla, förmåga att visualisera sin idéer kring kläder och förmåga att lösa en uppgift kreativt.

  • Personligt brev

Här bedöms den sökandes möjligheter att tillgodogöra sig utbildningen.

Krav på särskilda förkunskaper
Inget krav på särskilda förkunskaper.

Kurstid

Utbildningen startar måndagen 21 augusti 2017

Kursavgift och Materialkostnad

Kursavgiften för läsåret 2017-2018 är 50 000 kr. Vid ansökan ska du sätta in 500 kronor som anmälningsavgift, de pengarna räknas bort från årsavgiften. För att kunna genomföra utbildningen behöver du en del kursmaterial, böcker och annat studiematerial som du ej kan köpa i butik. Till detta erbjuds du sätta in 4000 kr på ett avräkningskonto vid kursstart.

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad och ligger på avdelningen A2 hos CSN. Du kan även söka merkostnadslån för kursavgiften hos CSN. För att vara säker på vad som gäller för just dig rekommenderar vi dig att kontakta CSN direkt.

Vad säger de som har gått utbildningen?

Det kan vara skönt att veta hur det är att arbeta med mönsterkonstruktion eller vad man ska fortsätta att läsa. Därför har vi ställt lite frågor till ett par av våra tidigare studenter. Här kan du läsa om deras karriärer

Särskilt pedagogiskt stöd

Myndigheten för yrkeshögskolan kan bevilja ekonomiskt stöd till utbildningsanordnaren som avser pedagogiska insatser för dig med funktionsnedsättning, så kallat särskilt pedagogiskt stöd. Läs mer här 

Frågor och svar

Säkert har du en massa frågor! Hör gärna av dig till oss för att veta mer!
Du når oss på telefon 031 15 22 75 eller på info@tillskararakademin.se