Thérèse går till arbetet med ett leende på läpparna

Thérèse har alltid haft ett intresse för kreativt skapande. Ett av de första försöken var att designa och sy en baddräkt på syslöjden.

Under gymnasiet valde hon däremot att söka till teater och dansprogrammet med intentionen att bli musikalartist men skadade sig och avbröt sin utbildning.
Thérèse gick en dag förbi NK och såg en kollektion där designern hade gått på Tillskärarakademin. – Det var då jag förstod vad jag egentligen ville lära mig och arbeta med. Thérèse började kort därefter med en kvällskurs i mönsterkonstruktion. Sedan gick hon Tillskärarakademin heltidsutbildningar i Mönsterkonstruktion och därefter Direktris. Thérèse upplever tiden och utbildningen på Tillskärarakademin positivt. – Man får möjlighet att lära sig olika sorters mönsterkonstruktioner. Främst för dam men även grunderna för herr och barn. Skolan är liten och det skapar en bra gemenskap och sammanhållning.

Konstruktör för Hennes & Mauritz underkläder och badkollektion Thérèse arbetar numera som ansvarig konstruktör för Hennes & Mauritz badkollektion och är dessutom ansvarig för ett graderings projekt för hela underklädes och bad divisionen. Som konstruktör är det viktigt att hålla sig uppdaterad om kommande trender och försäljningssiffror. Att vara steget före och diskutera kommande kollektioner med ansvarig designer så konstruktören kan utveckla nödvändiga baser dvs. grundmönster. I graderingsprojektet ansvarar Thérèse för att tillsammans med en tekniker i Hong Kong gå igenom de modeller Hennes & Mauritz har och uppdatera graderingen så att den stämmer mot dagens kroppsmått . En vanlig arbetsdag för Thérèse består av mycket e-post korrespondens om plagg i produktion eller om olika prover som kommit in under dagen. Ibland ska en passforms korrigeras eller avprovning av badkläder genomföras på en levande modell tillsammans med designer, konstruktörer och inköpsansvariga.

Sport Johan, Berendsen Safety, Lindex och Puma
Thérèse har haft en del olika anställningar efter sina studier på Tillskärarakademin. Hon började på Sport Johan för att sedan fortsätta som assistent till konstruktören på Berendsen Safety som producerar Blåkläder. Thérèse har aven arbetat som kväll och helglärare i mönsterkonstruktion på Tillskärarakademin samtidigt som hon arbetade som ambulerande konstruktör för Lindex. Därefter fick hon anställning på Puma med placering i Tyskland i staden Herzogenaurach som globalt ansvarig konstruktör av baby och barnkläder. – Ett väldigt stort och ansvarsfullt jobb för min unga ålder, men det var otroligt kul och jag lärde mig massor. Jag fick även senare ansvaret för bad kollektionen. Framtidsplaner när det gäller yrket som konstruktör är att få mer erfarenhet och färdigheter av att jobba i produktion. – Det beror på vad för sorts kläder jag arbetar med när tillfället dyker upp. Är det underklädesproduktion finns den i Hongkong och i Shanghai. Kläder i övrigt produceras i bl.a. Bangladesh, Indien, Turkiet och Indonesien Thérèse betonar att hon får arbeta med det som hon älskar att göra. – Jag brukar säga att med tanke på hur många personer i världen som faktiskt tycker det är tråkigt att gå till jobbet är jag en av få privilegierade människor som både valt min utbildning själv och går till jobbet med ett leende på läpparna.

Ett råd till blivande studenter på Tillskärarakademin?
– Försök att absorbera så mycket konstruktion och speciellt gradering som det bara är möjligt under dina studier, det kommer underlätta för dig i framtiden

Namn: Thérèse Magnusson
Utbildning/ar: Tillskärarakademin i Göteborg, Mönsterkonstruktion och sömnad. Tillskärarakademin i Göteborg – Direktris. RMIT University of Melbourne – English/Design Tillskärarakademin i Göteborg– Sommarkurs i Historiska korsetter och kjolstommar