Kollektion med gott samvete sys upp i Nepal

P1050014Zacharias Vindbacke heter killen som gått de flesta utbildningarna på skolan, direktris, mönsterkonstruktion och idag går han scenkostym.

Vid sidan av sina studier på tillskärarakademin har Zakarias påbörjat ett sammarbete med en fabrik i Nepal för att sy upp sin egen kollektion. Här berättar han mer om projektet och sina erfarenheter ifrån Nepal.
Mitt arbete i Nepal började 2011, innan det jobbade jag ett år i Indien med textil i Bollywood som levebröd.  Jag hade beslutat att göra en klädkollektion. Jag ville tillverka den på ett sätt så jag kände att jag kunde stå bakom produktionskedjan.
Jag kom i kontakt med en organisation som hette SBE i Nepal Social Buisness Enterprise. Ett företag där vinsten gick till att stödja och ta hand om gatubarn och på sikt var tanken att vinsten från klädproduktionen skulle göra barnhemmet självförsörjande. Man ville jobba för att förbättra livet för barnen som lever på gatan.
Idén var bra men en av cheferna hade stora alkoholproblem och kunde inte sköta jobbet och eftersom han hade politiska kontakter kunde företaget inte sparka honom. Nepal är ett av världens mest korrupta länder och liknande händelser inträffar allt för ofta. Jag valde att lämna företaget eftersom jag såg vart det var på väg. Samtidigt som jag lämnade lämnade även mönsterkonstruktören och skräddaren Dadhi Gautam SEB, han hade varit med från början med företaget men hade nu fått nog.

Jag och Dadhi höll kontakten via FB och kom i början av sommaren fram till att vi skulle göra en kollektion tillsammans. Jag skulle rita den sedan skulle han producera den. Vi skulle satsa på lättsålda plagg. Att Dadhi kunde garantera kvalitén betvivlade jag inte en sekund eftersom han är en av de skickligaste yrkesmänniskor inom konfektion jag någonsin träffat. Med hög kvalité och lite roliga motiv var tanken att kläderna skulle gå hem lite varstans, detta var en nödvändighet eftersom målet är att kunna ge Dadhi mer jobb.

Under tiden projektet med kollektionen pågick så sökte en nystartad fabrik en mönsterkonstruktör som kunde träna upp tidigare prostituerade till sömmerskor,
Dadhi tyckte det vekade intressant och sökte jobbet. Jag tyckte idén var bra så jag gick i god för honom. Vi diskuterade om vi kunde göra klädkollektionen där och använda den för att visa upp fabriken och marknadsföra den. Jag mailade fabriken som sköts av ett svensk-kanadensiskt par vilket gjorde kommunikationen lätt eftersom den kunde föras på svenska.
Efter många mejl under hösten beslutade jag och en vän att åka ner till Nepal för att kolla upp Fabriken. I och med att korruptionen är så stor måste man se fabriken med egna ögon och bygga en personlig kontakt för att se till att produktionen sköts seriöst. Så vi beslöt oss att åka ner under sportlovet för att kika på fabriken och diskutera de sista detaljerna med de projektansvariga för de första proverna. Mötet gick bra och vi beslutade oss att satsa på Fabriken för att stödja deras projekt. När vi gick igenom de sista detaljerna för prover valde vi kvallitet av tyger, tvätt, effekter för jeans samt storlekar.

Fabriken är nystartad och kom inte igång förrän i september förra året. Det mesta av mönstren görs för hand och företaget får som de flesta andra köra på generatorer för att hålla produktionen vid liv, detta eftersom förra premiärministern på grund av korruption sålde ut Nepals el till Indien.Vi fotade fabriken när tjejerna inte var närvarande av hänsyn till de som inte vill vara med på bild.

Jag har länge letat efter en vettig fabrik att jobba med. Just inom textilindustrin utnyttjasså många arbetare att man nästan mår illa när man håller i plaggen i butikerna. Jag vill inte producera på ett sånt sätt. Mitt mål har sedan jag började 2010 varit att hitta en fabrik som producerar etiskt rätt och som jobbar ekologiskt. Detta kan vara fabriken jag letat efter så det känns väldigt lovande. Självfallet vet jag att när jag väl är klar med denna kollektionen påbörjas det tuffaste jobbet. Marknadsföring och sälj.

Filosofin bakom varför jag anser att det är viktigt att jobba och upprätthålla ett rättvist tänk i produktionen är enkel. Man måste stödja humana arbetsformer i alla länder annars måste vi konkurera här med samma inhumana arbetsformer i framtiden vilket inte är så trevligt eftersom det handlar om människor. Handlar man etiskt och humant och tänker på vad man köper konsumerar man sig till en bättre värld för alla därför är det viktigt att undvika oetiskt producerade varor i så stor utsträckning man kan. Mitt mål framåt är att försöka minska mellanhänderna för att få ner priserna och kunna ha etiskt- och ekologiskt framställda kläder med bra kvalitet som ligger i budget för de flesta.
Jag har diskuterat med fabriken om att göra mindre kollektioner och till det ställer sig fabriken positiva.

Text och Bild: Zacharias Vindbacke

Läs mer om situationen i Nepal här:
http://blogg.gd.se/gatubarnnepal/2014/02/15/mutor-landsflykt-och-prostitution/#.UwCj6eNx2jU.facebook