Från jurist på skatteverket till herrskräddare

Anette Olsson har varit intresserad av sömnad sedan fyra års ålder och i tonåren handlade det mestadels om att sy egna billiga och originella kläder. Anette är jurist i grunden och har arbetat på Skatteverket i 25 år.

De sista tio åren har hon parallellt arbetat på Tillskärarakademin i Göteborg som ekonomilärare.  Som lärare undervisar hon studenterna om allt från personliga presentationer, starta eget och hur man deklarerar. Redan när Anette startade sitt arbete på Tillskärarakademin började en längtan att sadla om och byta inriktning. Då hade hon en fast och välbetald tjänst på Skatteverket och barnen var mindre. I efterhand ångrar Anette att hon inte gjorde det valet tidigare.

– Det man tror är ett hinder kommer inte bli något problem. Man ser sina ursäkter eller problemställningar i ett helt annat ljus när man väl tar språnget. Jag och min familj anpassade oss snabbt till bortfallet av inkomst. Under utbildningen på Skrädderi/konfektion på Tillskärarakademin antecknade Anette allt som hennes lärare sa. Anteckningar från den tiden är en liten loggbok som hon hela tiden återkommer till under sitt arbete. Anettes råd till kommande studenter på Tillskärarakademin i Göteborg är att lära och att sy så mycket som möjligt.
– Kom tidigt och gå sent. Det räcker inte att man sytt en ficka en gång. Du måste sy fickan minst 25 gånger till innan färdigheten sitter ända ute i fingerspetsarna.

Nestorskrädderi

Anettes morfar, Nestor har gett namn på hennes herrskrädderi.
– Namnet betyder ”Den äldste och mest vördnadsvärde inom en viss krets eller sällskap ” så det passade väldigt bra till min verksamhet. Det roligaste med skräddaryrket är att det inte finns några genvägar då man arbetar med sina händer och använder sig av sina hantverkskunskaper. Det kommer hela tiden nya kunder med nya kroppsformer att utgå ifrån.
Hon är en av sex hantverkare som delar ateljén i Skräddarns Hus som är en ekonomisk förening. Ateljén ligger centralt belägen i Göteborg. Alla är gamla studenter från Tillskärarakademin i Göteborg. Det finns ingen konkurrens dem emellan då alla valt olika inriktningar och gått olika utbildningar på Tillskärarakademin. Ateljén kan därför erbjuda allt inom herrskrädderi, damskrädderi, hattar och accessoarer. Samarbetet fungerar bra och det finns mycket kunskaper och kontakter inom gruppen. Anettes arbetslivserfarenheter från marknadsföring, regler och förordningar gör också att egenföretagandet går smidigt. Bemötandet av kunder och deras olika behov är väldigt viktigt för Anette och hennes kollegor.
– Det är viktigt att vara tydlig gentemot kunden när det gäller arbetskostnader, materialkostnad och att beskriva arbetsgången.

Framtiden

Numera har Anette inbokade kunder ett helt år fram i tiden och måste ibland tacka nej till uppdrag. Hon hoppas med tiden att verksamheten kan utökas med ytterligare en herrskräddare.

Namn: Anette Olsson

Utbildning på Tillskärarakademin i Göteborg: Skrädderi/konfektion 2 år

Tjänstetitel: Herrskräddare Nestorskrädderi

Råd till blivande studenter på Tillskärarakademin i Göteborg: – Kom tidigt och gå sent. Det räcker inte att man sytt en ficka en gång. Du måste sy fickan minst 25 gånger till innan färdigheten sitter ända ute i fingerspetsarna.

Extern länk: www.skraddarnshus.se/

Text: Mette Larsen

Skrivet om Anette Olsson i Göteborgsposten 1 mars 2012 ”Mot nya mål med nål och tråd”