Den norske operan i Oslo har en ny teaterskräddare

På kostymavdelningen för herr syr Guro Michaelsen för opera och ballett.

”Högt tempo och massor att lära”

Guro har varit kreativ och sytt sedan barnsben och valde efter gymnasiestudier att söka sig till Olavskulen folkehøgskule där hon studerade på en ettårig kostym och modelinje.

– Där fick jag höra om Mönsterkonstruktion med sömnad på Tillskärarakademin i Göteborg genom en lärare. Ville lära mig mönsterkonstruktion och under mina studier blev jag intresserad av skolans tvååriga utbildning, Teaterkostym och Historiska dräkter. Då det är den inriktningen som intresserade mig sökte jag direkt. Det var ett högt tempo och massor att lära.

Kontaktnät

Skolan har ett bra samarbete med kostymavdelningar på olika teatrar i norden. På sin praktik var Guro på Det Norske teatret och Riksteatret och fick många kontakter inom branschen. Efter utbildningen har hon arbetat på Nationaltheatret och har genom personlig kontakt och en gedigen portfolio vikarierat på Den Norske Operan där hon nu har fått en fast tjänst.
En vanlig arbetsdag på Operan består av kostymprovningar i samarbete med en kostymtecknare. Problemlösning med kollegor men framförallt många sömnadstimmar och ibland avprovningar inför premiärer på scen. Personalen får ofta vidareutbildning inom olika områden som exempelvis, skrädderi, specialinriktad mönsterkonstruktion och i att forma figurer.
– Det bästa med kostym och sömnad är att man aldrig blir fullärd. Det finns möjligheter att kombinera erfarenheter med nytänkande. Det kommer alltid något nytt att förhålla sig till. Det är en varierande och inspirerande arbetsmiljö.

”Jag har stor nytta av min utbildning”

-Det har fungerat fantastiskt bra ute i arbetslivet. Jag har verkligen fått en bra plattform att utgå ifrån.
Jag gick den första kullen på den tvååriga Teaterkostymutbildningen och har hela tiden fått god återkoppling till mina kunskaper och färdigheter.

Namn:
Guro Michaelsen

Utbildningar på Tillskärarakademin:
Mönsterkonstruktion med sömnad 1 år
Teaterkostym och historiska dräkter 2 år

Tjänstetitel:
Kostymesyer Den Norske Opera og Ballett

Råd till blivande studenter på Tillskärarakademin i Göteborg:
-Spør spørsmål og ta til deg så mye læring du kan. Jeg syntes at uansett hva du vil bli i bransjen, er det flott å ha et godt håndverk i bunnen.

Extern länk:
Den Norske Opera og Ballett: www.operaen.no

Text: Mette Larsen