Artikelserie för kreativa näringar, del 1

Här är första delen i en artikelserie om affärer, innovation och immaterialrätt för kulturella och kreativa näringar. Det är Patent-och registreringsverket som ligger bakom artikelserien som vi känner kan vara både relevant och nyttig för gamla och nya studenter som startat eller kommer att starta egna företag.

Artikelserien bygger på samtal med företagare inom kreativa och kulturella näringar. I dag möter du Svenskt Tenn, företaget som samlar gammal och modern design under samma varumärke. I kommande artiklar berättar HOPE, designtrion Claesson Koivisto Rune med flera om hur de arbetar.

SvensktTennArtikel

Skarpt läge för studenterna på utbilningen scenkostym i slutprojekt


Just nu jobbas det flitigt på översta våningen i skolans lokaler,
den 8 maj har musikalen Into the Woods premiär och alla kostymer till föreställningen tillverkas av våra elever.

Det är sistaårseleverna i scenkostym som i samband med sin kurs i Interpretation, att lära sig att tolka och jobba utifrån någon annans skisser, har fått möjligheten att jobba med Scenograf Ger Olde Monnikhof och avgångsklassen i musikal på högskolan för scen och musik i Göteborg.

Ger har gjort alla skisser som han sedan lämnat över till scenkostymsklassen som nu konstruerar mönster, skär till och syr kostymerna. Muikaleleverna kommer också på besök på Tillskärarakademin för att i två omgångar prova och få sina kostymer tillpassade.

Scenkostymslärarna Magdalena och Elisabeth tycker att det är ett spännande projekt med positivt utbyte för eleverna från olika skolor samtidigt som projektet är en nyttig insyn i arbetslivet.

– De får förståelse för varandras yrekesgrupper, säger Elisabeth Eriksson lärare i Scenkostym.

Åsa Fransson som går sista året på scenkostym tycker också att det är ett givande och bra projekt.
– Samarbetet går bra och man har fått ta mer eget ansvar, man blir trygg i sin framtida yrkesroll.

Om musikalen:
Into the Woods är en musikal skriven av Stephen Sondheims och James Lapines. Musikalen berättar historien efter de klassiska sagornas slut. Vad hände efter sagans sista fras ”Sedan levde de lyckliga i alla sina dagar”?

Scenkostym visar historiska underkläder på Röhsska museét

24 november – 12 januari
Studenter från utbildningen Scenkostym & Historiska dräkter på Tillskärarakademin i Göteborg visar historiska underkläder. Öppning av programmet sker den 24.11 kl 17.30. på Röhsska museét. Välkommen!

 

Scenkostym ställer ut på Röhsska muset

Hur snörar man en korsett? Hur ser en kjolstomme ut och vad är en posher och en turnyr?
I vintern visar studenter från utbildningen Scenkostym och historiska dräkter på Tillskärarakademin i Göteborg upp historiska underkläder sydda efter mönster från 1600-talet fram till 1900 talet. Läs mer på http://rohsska.se/aktuellt/kalendarium/6671/

Tisdagen den 26 november kl 17.30 inviger vi utställningen!

Välkommen!

Julmarknad 30 november på Tillskärarakademin i Göteborg

Det skapas för fullt. Efter förra årets succé anordnar Tillskärarakademin i Göteborg i år igen en julmarknad. Ta chansen att införskaffa fina julklappar och personliga gåvor, allt som säljs är tillverkat av våra elever och fokuserar på hantverk, mode och design. Det kommer bland annat finnas accessoarer, stickat, bakverk, hattar och kläder till salu. Alla studenter kommer från TAG:s fem heltidsutbildningar; skräddare – herr, dam och klänning 3 år, Teaterkostym/historiska dräkter 2 år, Modist 2 år, Direktris 1 år, Mönsterkonstruktion 1 år.

OBS! Endast kontanter, om du har en smartphone så fungerar även appen SWISH Öppettid: Lördagen den 30e november klockan 11.00 – 16.00 Pepparkakor och glögg: Cafeét kommer att hålla öppet hela dagen och serverar pepparkakor, glögg, kaffe och andra godsaker.

Hjärtligt välkomna! Besöksadress: Tillskärarakademin i Göteborg Gamlestadsvägen 4, B1 415 02 Göteborg http://www.tillskararakademin.se/

Kontaktperson och student på skolan: Hedda Wachtmeister, hedda@heddaw.com031-15 22 75